MENIU

Un nou tratament contra cancerului, testat pentru prima dată pe oameni

Foto ilustrativ

Specialiștii americani au folosit pentru prima dată tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru lupta împotriva cancerului. În linii mari, noul tratament adăuga gene unor celule pentru a le ajuta să recunoască celulele tumorale specifice cancerului.

„Este probabil cea mai complicată terapie încercată vreodată în clinică”, a spus coautorul studiului, Antoni Ribas, pentru revista Nature. „Încercăm să facem o armată din celulele T ale unui pacient.”

 

Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge cu proteine ​​pe suprafața lor, care se atașează altor celule străine sau canceroase pe care le "omoară". Sistemul, au explicat membrii echipei mixte PACT Pharma și UCLA, nu este infailibil, pentru că celulele canceroase seamănă mult cu cele sănătoase, ceea ce le face uneori greu identificabile de către celulele T.

 

Prin noua metodă de inginerie genetică asupra celule T, cercetătorii au reușit să dezvolte tratamente – numite „terapii cu celule CAR-T” – pentru 16 persoane cu aceste tipuri de cancer.

 

Folosind CRISPR, au eliminat o genă pentru un receptor existent și au inserat o genă pentru un receptor care vizează cancerul în celulele T cărora le lipsea. Odată ce au conceput ceea ce credeau că ar fi suficiente celule T, cercetătorii le-au infuzat înapoi în pacient, potrivit Big Think.

 

Rezultate biopsiilor ulterioare au arătat că până la 20% din celulele imune din tumorile pacienților erau celule T modificate, ceea ce sugerează că acestea și-au îmbunătățit capacitatea de a anihila cancerul. Doar doi dintre cei 16 participanți au resimțit efecte secundare minore, precum febră, frisoane și stări de confuzie, ce pot fi asociate tratamentului, dar acestea au dispărut rapid.

 

Mai multe articole despre:
cancer tratament medicamente boala