MENIU

Strămoșul BALENEI avea blană și alerga prin păduri. De ce a revenit în ocean?

Noi date obținute de cercetători aruncă o perspectivă surprinzătoare asupra felului în care o parte din actualele creaturi ale oceanului s-au metamorfozat din ființe terestre. Cine și-ar imagina, de exemplu, că strămoșul balenei era un animal asemănător cerbului, care trăia pe uscat.

Oceanul poate fi originea întregii vieți de pe Pământ, dar asta nu înseamnă că toate animalele care au evoluat pe uscat au rămas acolo. De fapt, ceea ce încearcă să afle acum oamenii de șșiință este de ce, după milioane de ani pe uscat, unele creaturi au revenit în ocean?

 

Unii oameni de știință spun că poate fi fost o concurență strânsă pentru resursele din mediile marine care a împins speciile să caute hrană în altă parte, potrivit Big Science.

 

În perioada Triasicului timpuriu (acum aproximativ 252-247 milioane de ani), zeci de animale terestre și de apă dulce s-au întors în mare. Păsări, reptile, amfibieni și mamifere au fost printre ele. Așa se face că multe dintre mamiferele marine pe care le cunoaștem și le iubim azi au evoluat din specii de pe uscat.

De exemplu, strămoșul unei morse seamănă cu vidra modernă, în timp ce balenele provin dintr-o specie de creaturi antice asemănătoare căprioarelor cunoscute sub numele de Indohyus. Ei au cutreierat sudul Asiei în urmă cu aproximativ 48 de milioane de ani. Un Indohyus avea doar dimensiunea unui raton, iar cercetătorii cred că se hrăneau cu plante acvatice.

 

 

Mai multe articole despre:
balena cerb coarne trerestru cercetatori