MENIU

Spider-Man devine realitate! O echipă de cercetători britanici a reușit imposibilul

Oamenii de știință britanici au reușit să obțină în laborator un material superelastic, rezistent și sustenabil, care imită calitățile pânzei de păianjen, fără să necesite proceduri cu consum energetic ridicat și nici utilizarea unor solvenți nocivi, informează Xinhua.

Fibrele create de cercetătorii de la Universitatea Cambridge sunt obținute dintr-un material vâscos denumit hidrogel, o substanță compusă din 98% apă și 2% siliciu și celuloză, potrivit unui studiu publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences, scrie Agerpres.

Interacțiunile chimice dintre acești compuși au permis cercetătorilor britanici să obțină fibre lungi din acel gel, la doar 30 de secunde după evaporarea apei.

Acea mătase sintetică poate "să suporte presiuni cuprinse între 100 și 150 de megapascali", a spus profesorul Darshil Shah de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului.

În plus față de rezistența lor deosebită, fibrele astfel create au dovedit și o capacitate de amortizare ridicată, ceea ce înseamnă că ele pot să absoarbă cantități mari de energie, "precum o coardă de bungee jumping", au explicat cercetătorii britanici.

Pânza de păianjen este unul dintre cele mai puternice materiale din natură, iar oamenii de știință au încercat să îi imite proprietățile în numeroase aplicații.

Noile fibre pot fi utilizate pentru realizarea unor textile cu funcții speciale sau a unor senzori.

Mai multe articole despre:
cercetători Spider-Man păianjen