MENIU

Nu vă plac șobolanii? Cele mai detestate rozătoare ne pot da lecții de adaptare

Îi asociem cu cele mai mari dezastre, precum molimele și i-am demonizat în cultura populară, atribuindu-le cele mai urâte năravuri. Adevărul este că ,dacă am învăța mai multe de la șobolani, am fi mai buni ca oameni, din toate punctele de vedere. Kaylee Byers, rodentologul poreclit și „țarul șobolanilor”, susține că detestatele rozătoare sunt una dintre cele mai formidabile mașini naturale de supraviețuire și organizare.

"Într-un fel, știm mai multe despre planeta Marte decât cum se deplasează șobolanii pe Terra,” afirma Byers în documentarul CBS Rat City.

 

Povestea de succes a șobolanului de oraș pornește de la faptul că în spatele fiecărui adult puternic se ascunde o femelă pe măsură.

 

Șobo-mama eroină

Pentru că marile metropole le oferă șobolanilor toate condițiile optime de trai, nu este de mirare că spiritul lor extraordinar de adaptare i-a făcut să profite, așa că mamele șobolan s-au pus pe treabă.

În condiții ideale, o femelă poate aduce pe lume, în medie, 8 pui la naștere, la interval de 3-4 săptămâni. Dacă luăm în calcul multiplicarea piramidală prin urmașii de gen feminin (care vor avea și ei pui), descendența anuală a unei femele-șobolan poate ajunge la 15.000.

foto: Profimedia

 

 

Maeștii gustului. Șobo-dieta

Viteaz uimitoare de înmulțire și risipa de hrană sunt un paradis pentru rozătoare și un coșmar pentru specialiștii în deratizare. Practic, șobolanii au la dispoziție o varietate atât de largă de produse, încât nici omul nu se poate lăuda cu o dietă atât de sănătoasă. Ca să nu mai spunem că sunt și super mâncători: un șobolan poate îngurgita, zilnic, până la o treime din masa corpului său. Imaginați-vă că aveți 75 de kilograme greutate și ați mânca 25 de kilograme de hrană, pe zi!



Olimpiada supraviețurii. Șobo-campionul

Dacă s-ar organiza o olimpiadă a supraviețuirii în mediul urban, șobolanul n-ar avea prea mulți rivali. Faptul că oră de oră, zi de zi, sunt în căutarea hrăni prin cele mai greu accesibile locuri îl face un super atlet.



Guzganul (șobolanul maro) poate fi comparat cu un gimnast de performanță: gherele sale cu aspect de degete sunt perfect adaptate cățăratului pe orice suprafață, de la garduri de sârmă la perete izolat termic. Chiar dacă se întâmplă accidente, rozătoarele pot supraviețui unei căderi de la 15 metri. Raportat la nivel uman, este ca și cum ne-am prăbuși de la circa 300 de metri.

foto: Profimedia

În plus, șobolanul este și un remarcabil contorsionist, putându-și trecuta corpul prin găuri al căror diametru nu este mai decât capul lor.



Șobo-simțurile. ochiul și timpanul fac un campion

Când vine vorba de simțuri, șobolanul este din nou pe podium. Nu are rost să-l comparăm cu omul, diferența ar fi mult prea mare. Să spune doar că are de 700 de ori mai mulți senzori olfactivi decât un câine. Sunt atât de buni încât pot detecta poziția unui miros în 0,05 secunde. Nu de pomană, șobolanul uriaș african este folosit pentru a detecta mine explozive și tuberculoza, iar noile antrenamente urmăresc să-i transforme în șobolani de salvare la dezastre.

 

Auzul le este aproape la fel de dezvoltat ca și mirosul, iar calitățile excepționale de navigație, chiar și întuneric deplin, sunt completate de mustățile și fire de blană mai luni, care joacă rolul unor senzori de apropiere, scrie CBC.

 

Mai multe articole despre:
sobolani guzgani soareci organizare boli