MENIU

PREMIERĂ în ISTORIA SPAŢIALĂ. Robotul Philae a aterizat pe o cometă - UPDATE

<p>Misiune istorică pentru Robotul Philae: aterizarea pe cometa Ciurimov-Gherasimenko</p>

Robotul Philae s-a desprins de sonda spaţială Rosetta şi se îndreaptă spre cometa Ciurimov-Gherasimenko, cu care va intra în contact după şapte ore de cădere liberă şi, dacă totul va merge bine, va realiza o premieră în istoria spaţială, a anunţat, miercuri, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), scrie Mediafax.

UPDATE 18.25 - Robotul american Philae a aterizat pe nucleul unei comete, o premiera in istoria spatiala, a anuntat Agentia Spatiala Europeana, potrivit hotnews.ro.

Robotul Philae a coborat lin spre cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko, la care a ajuns dupa sapte ore de la desprinderea de sonda Rosetta la ora 10,00 (09,00 GMT). "A decurs bine. Suntem foarte fericiti. A decurs fara probleme", a declarat Andrea Accomazzo, directorul de zbor pentru misiunea Rosetta la Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) al ESA, in Darmstadt.

=============================================================

Legătura radio dintre sonda Rosetta şi robotul Philae, care şi-a început miercuri dimineaţă călătoria, în cădere liberă, spre cometa Ciurimov-Gherasimenko, a fost restabilită, a anunţat miercuri în jurul prânzului Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de AFP.

URMĂREŞTE LIVE TRANSMISIUNEA ESA

"Rosetta a primit un semnal de la Philae", a confirmat Paolo Ferri, directorul acestei misiuni de la Centrul european pentru operaţiuni spaţiale (ESOC) al ESA, din oraşul german Darmstadt. "Este un moment foarte important", a adăugat el.

Robotul a fost lansat de sonda europeană Rosetta în jurul orei 09.00 GMT. "Totul a mers bine. Suntem cu toţii foarte fericiţi. Totul s-a desfăşurat fără probleme", a declarat Andrea Accomazzo, directorul de zboruri spaţiale al misiunii Rosetta, din cadrul Centrului european pentru operaţiuni spaţiale (ESOC) al ESA, din oraşul german Darmstadt.

Dacă Philae se va ancora corect pe suprafaţa cometei, va începe imediat să studieze nucleul, timp de două zile şi jumătate, când va efectua analize ştiinţifice. Apoi, ritmul de lucru va fi determinat de reîncărcarea bateriilor sale.

Philae ar trebui să funcţioneze până în luna martie, fiind condamnat "să moară de cald", când cometa se va apropia de Soare.

Dar Rosetta va continua să escorteze cometa până ce aceasta se va apropia la cea mai mică distanţă de Soare, în august 2015.

Mai mult pe Mediafax.