MENIU

Povestea fascinantă a câinelui care a trăit 11.000 de ani

Povestea fascinantă a câinelui care a trăit 11.000 de ani

Într-un studiu publicat în 2013, cercetătorii britanici au descoperit că durata medie de viață a unui câine de companie este de 12 ani. A existat însă în istorie și o "excepție matusalemică".

Un câine născut cu 11.000 de ani în urmă "trăiește" și în ziua de astăzi. N-a descoperit o poțiune a nemuririi, ci soluția folosită a fost mult mai radicală. Unele celule ale sale au devenit canceroase și au invadat alți câini, care la rândul lor le-au răspândit mai departe. Acel câine "trăiește" și astăzi în trupurile multor câini din toată lumea, scrie nationalgeographic.com

Prima referire la acest câine a apărut într-o carte publicată în 1810, de către un veterinar britanic pe nume Delabere Pritchett Blaine. Veterinarul britanic observase câini cu un tip de cancer care apărea în zona genitală a câinilor, cu un aspect de conopidă. Mulți câini mureau în urma tumorilor, însă unii se vindecau în mod miraculos, tumorile dispărând de la sine după câteva luni. 

În 1871, un veterinar rus a demonstrat că aceste tumori erau de fapt infecții. El a tăiat o astfel de tumoră de la un câine și a frecat-o de zonele genitale ale unui alt câine, care ulterior s-a îmbolnăvit de cancer la rândul său. Precum bacteria care provoacă sifilisul sau virusul care provoacă SIDA, tipul acesta de cancer se folosea de contactele sexuale pentru a se răspândi. De atunci, tumora tranmisibilă veneric canină a fost identificată la câini de pe toate continentele. 

În ultimii ani, cercetătorii au analizat ADN-ul celulelor canceroase din aceste tumori și au descoperit că tumora transmisibilă veneric canină nu reprezintă o formă obișnuită de cancer. Dacă ar fi fost o formă obișnuită de cancer, ADN-ul dintr-o tumoră ar fi trebuit să fie o versiune modificată a ADN-ului celulelor sănătoase ale câinilor. Însă în realitate toate ADN-urile celulelor canceroase întâlnite la toți câinii din lume sunt foarte asemănătoare. 

Oamenii de știință au stabilit că tumora canceroasă s-a format pentru prima oară la un câine malamut din Alaska, care "trăiește" astfel de 11.000 de ani cu ajutorul altor câini. 

Mai multe articole despre:
câine poveste 11.000 de ani