MENIU

O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte este posibilă în jurul anului 2030

<p>Apa lichidă de pe Marte, un fenomen străvechi şi doar episodic</p>

Trimiterea unui prim echipaj uman pe planeta Marte nu mai ține de un viitor incert, desprins din romanele SF, ci ține de viitorul apropiat, fiind posibil ca primul om să pășească pe Planeta Roșie în jurul anului 2030, conform unui grup de experți citați de SPACE.com.

Aceiași experți avertizează însă că pentru realizarea unei astfel de misiuni este totuși nevoie de producerea unor schimbări în niște puncte importante, scrie Agerpres.

Un workshop alcătuit din peste 60 de experți, consilieri din mai mult de 30 de guverne, reprezentanți ai industriei aerospațiale, ai mediului academic, dar și din alte organizații, au ajuns la concluzia că o misiune spre Marte cu echipaj uman, coordonată de NASA, este fezabilă dacă bugetul Agenției Spațiale americane va reveni la nivelul dinaintea reducerilor impuse de la Washington. Pentru ca omul să facă primii pași pe Marte va mai fi nevoie și de cooperarea tuturor puterilor spațiale dar și o importantă contribuție a industriei spațiale private.

Există un consens din ce în ce mai generalizat în rândul experților că misiunea cu echipaj uman pe planeta Marte ar trebui să fie o prioritate spre care să evolueze industria aerospațială în următorii ani, conform lui Chris Carberry, director executiv al Explore Mars Inc., organizația care a găzduit acest workshop alături de American Astronautical Society.

"Pentru ca o astfel de misiune să fie fezabilă și să ne-o putem permite din punct de vedere financiar este nevoie de un buget sustenabil", a declarat el pentru SPACE.com. "Este nevoie de un buget consistent, predictibil de la un an la altul și care să nu poată fi anulat de viitoarele administrații care se vor muta la Washington", a mai adăugat el.

Deși o misiune cu echipaj uman spre Marte ar putea fi lansată în jurul anului 2030 dacă NASA ar beneficia de un buget similar celui dinaintea reducerilor provocate de criză, în condițiile actuale de reduceri bugetare acest proiect nu va putea fi realizat niciodată, a mai avertizat el.

"Nu suntem departe de ceea ce avem nevoie. Trebuie să revenim la un buget rezonabil, buget de care, din păcate, nu dispunem în prezent", a subliniat el.

Președintele Barack Obama a solicitat aproximativ 17,7 miliarde de dolari pentru NASA în cadrul propunerii sale bugetare pentru anul 2013, cu 59 de milioane de dolari mai puțin decât fondurile de care dispunea agenția în 2012.

"Fondurile (NASA) sunt împărțite între diferitele misiuni și proiecte, diversele directorate și centre. Dacă nu se va produce o restructurare majoră, proiectul unei misiuni cu echipaj uman spre Marte ar putea să se dovedească prea dificil (în condițiile bugetare actuale). Evident că pot apărea și unele inovații tehnologice majore care să facă această misiune realizabilă în limitele actualului buget, doar că nu ne putem baza pe acest lucru pentru a demara proiectul", a mai explicat Chris Carberry, într-un mesaj transmis prin intermediul poștei electronice.

Eventualul proiect al unei misiuni spre Marte ține de disponibilitatea rachetei portante de mare putere a NASA, SLS (Space Launch System) și de performanțele noului model american de capsulă spațială, Orion, capsulă ce va fi testată într-o misiune pe orbita terestră ce va avea loc în cursul acestui an.

Ca un model al cooperării internaționale în domeniu și ca o piatră de hotar în istoria cuceririi spațiului, Stația Spațială Internațională (ISS) poate oferi o serie de lecții foarte importante pentru cei care se vor ocupa de misiunea spre Marte. Avanpostul orbital, a cărui perioadă de utilizare a fost extinsă până în 2024, reprezintă exemplul perfect al unei ambițioase misiuni de anvergură ce a putut fi realizată datorită unui buget consistent, a mai precizat Carberry.

Mai multe articole despre:
misiune Marte uman echipaj 2030