MENIU

Misterul craterului "de la capătul lumii" a fost desluşit. Ce s-a întâmplat

Oamenii de stiinta au fost uimiti de craterul urias care a aparut in Peninsula Yamal
O groapă uriaşă descoperită în Siberia suscită curiozitatea cercetătorilor

Oamenii de stiinta au fost uimiti de craterul urias care a aparut in Peninsula Yamal, din Rusia, avand o latime de 80 de metri si o adancime ce nu a putut fi estimata, dar in care puteau intra cu usurinta  mai multe elicoptere MI-8, fara a lovi marginile. 

Expertii spun ca ca este cel mai mare crater din tara si, foarte posibil, cel mai mare din lume. Iar la descoperirea lui au aparut o multime de voci care afirmau ca acesta este un semn ca „se apropie sfarsitul lumii”, scrie BZI.ro.

Citeste si Fenomen inspaimantator surprins la rusi. Oamenii nu au stiut ce se intampla cu ei

Acum, expertii spun ca au descifrat misterul. Craterul a fost cauzat de temperaturile ridicate din zona.

Gaura uriasa este situata la aproximativ 30 km de campul de exploatare a gazului metan de la Bovanenkovo. Locul esste cunoscut - de cand cu aparitia crateruluii - si „Capatul Lumii”, ca si cum dincolo de el nu ar mai fi nici un teritoriu de explorat.

Potrivit Daily Mail, Andrei Plehanov, cercetator principal la Centrul de Cercetare Stiintifica al Arcticii, a declarat ca gaura misterioasa a fost cel mai probabil rezultatul unei presiunii unei acumulari excesive de gaze in subteran, din cauza temperaturilor in schimbare din regiune. El a adaugat ca craterul enorm pare sa fi fost alcatuit din 80 la suta gheata care s-a topit, ceea ce confirma teoria ca aparitia lui a fost cauzata de incalzirea globale. El a mai spus ca nu exista urme de o explozie.

Descoperirea elimina posibilitatea ca un meteorit sa fi lovit regiunea. Cu toate acestea, experti spun ca marginile interioare ale craterului, de culoare intunecata, indica „arsuri severe”, e ca si cum ceva ar fi „ars” marginile.

Anna Kurchatova, de la Centrul de Cercetare Stiintifica al Zonelor Sub-Arctice, considera ca a fost formata de o explozie in subteran, generata de aprinderea unui amestec de apa, sare si gaze, ca rezultat al incalzirii globale.

Intre timp, Sydney Morning Herald relateaza ca un om de stiinta polar australian a fost primul care a avansat ideea ca, probabil, craterul a fost provocat de o formatiune de gheata topita. La inceputul acestei saptamani, Dr. Chris Fogwill a spus: „Desigur, din imaginile pe care le-am vazut, arata ca o formatiune periglaciara, ca un Pingo care s-a prabusit”. Un pingo este un bloc de gheata crescut intr-un mic deal, in pamantul arctic inghetat. In loc sa creasca in sus, el strapunge pamantul, formandu-se in interiorul lui, iar atunci cand se topeste lasa un crater.

Mai multe articole despre:
Siberia gheaţă gaz metan crater