MENIU

MARIA GAETANA AGNESI. GOOGLE o omagiază pe matematiciana lui Dumnezeu, MARIA GAETANA AGNESI

<p><strong>MARIA GAETANA AGNESI<br /></strong></p>
MARIA GAETANA AGNESI, ecuație
MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE, ecuatia carteziana

MARIA GAETANA AGNESI, supranumită matematiciana lui Dumnezeu, este omagiată azi de Google, printr-un doodle special. Ea a fost o celebră matematiciană, filozoafă şi lingvistă italiană. MARIA GAETANA AGNESI a intrat încă din tinereţe într-un ordin călugăresc, însă abia după moartea tatălui a decis să îşi dedice viaţa religiei, bătrânilor bolnavi şi operelor de caritate. A murit săracă într-un azil de bătrâni.

MARIA GAETANA AGNESI este sărbătorita zilei la Google, la 296 de ani de la naştere. A fost o femeie-matematician şi nu numai. A fost lingvist, dar şi filosof. A luptat pentru accesul la educaţie şi pentru drepturile femeilor.

MARIA GAETANA AGNESI (1718 -1799) s-a născut la Milano într-o familie de 21 de copii. Tatăl viitoarei matematiciene a fost profesor de matematică la Universitatea din Bologna, iar mama ei provenea dintr-o familie nobiliară, potrivit wikipedia.org.

MARIA GAETANA AGNESI a fost considerată un copil-minune: I se spunea "oracolul 7 limbi" -la cinci ani vorbea perfect şi franceza şi italiana, iar la 11 ani ştia greaca veche, latină, ebraică, spaniolă şi germană.

Avea doar 8 ani când a prezentat un discurs de o oră în latină în faţa intelectualilor milanezi despre dreptul femeilor la educaţie. Din cauza studiului excesiv, MARIA GAETANA AGNESI s-a ales cu o boală misterioasă încă de la 12 ani, care se manifesta prin convulsii foarte puternice.

MARIA GAETANA AGNESI a intrat încă din tinereţe într-un ordin călugăresc, însă abia după moartea tatălui a decis să îşi dedice viaţa religiei, bătrânilor bolnavi şi operelor de caritate. A murit săracă într-un azil de bătrâni.

Fiind femeie, MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală.

Spre sfârșitul vieții s-a dedicat operelor de caritate.

MARIA GAETANA AGNESI. În tinerețe își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparențacorpurilor, studiul geometric al curbelor.

Se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză.

MARIA GAETANA AGNESI. Studiază curba de ecuație carteziană, care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală.

Spre sfârșitul vieții se dedică operelor de caritate.

MARIA GAETANA AGNESI. Viața Mariei Agnesi a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) și de Bianca Milesi-Mojon (1836).

sursa: wikipedia

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Mai multe articole despre:
google matematician MARIA GAETANA AGNESI