MENIU

Folosim cel puţin 21 de expresii faciale diferite

Folosim cel puţin 21 de expresii faciale diferite

Oamenii pot exprima, prin intermediul feţei, mai multe tipuri de emoţii decât se credea anterior, folosind muşchi faciali diferiţi, arată un studiu al cercetătorilor americani.

Dacă până acum se credea că expresiile faciale sunt limitate la şase emoţii de bază, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au descoperit că există cel puţin de trei ori mai multe expresii faciale recognoscibile, scrie yahoo.ro. 

În urma unui studiu la care au participat 230 de voluntari, cercetătorii au reuşit să definească 21 de expresii faciale diferite pe care le folosim pentru a exprima anumite emoţii. Mai mult, ele au putut fi deosebite de un computer cu ajutorul unui program ce recunoaşte implicarea diverşilor muşchi faciali, relatează livescience.com.

Potrivit cercetătorilor americani, în afara emoţiilor de bază (fericire, surpriză, tristețe, furie, frică, și dezgust), oamenii pot exprima cel puţin alte 15 emoţii compuse, care reprezintă o combinaţie a emoţiilor de bază: de la surpriză fericită până la dezgust temător sau de la ură la uimire. Fiecare dintre ele este oglindită de faţa umană într-un mod unic. Această plajă extinsă de expresii faciale poate ajuta la studierea creierului uman şi a comunicării sociale, dar şi la crearea de sisteme computerizate care pot comunica mai bine cu oamenii, se arată în studiul publicat pe 31 martie în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mai multe articole despre:
studiu expresii faciale