MENIU

Experiment cuantic care îl contrazice pe Einstein: "Acţiunile fantomatice" sunt reale

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda au realizat un experiment care a dovedit unul dintre principiile fundamentale din teoria cuantică (obiecte separate de distanţe mari pot să îşi influenţeze comportamentele reciproc, instantaneu) contrazicându-l astfel pe Albert Einstein.

Descoperirea reprezintă încă o lovitură dată unuia dintre principiile de bază ale modelului standard din fizică, cunoscut sub numele de "principiul de localitate", conform căruia un obiect este direct influenţat de mediul din vecinătatea sa imediată, informează site-ul cotidianului american The New York Times.

Studiul cercetătorilor olandezi, publicat, miercuri, în revista Nature, întăreşte şi mai mult o teorie pe care Albert Einstein a respins-o în mod public, în epocă. Celebrul savant a spus că teoria cuantică avea nevoie să dovedească "o acţiune fantomatică la distanţă" şi a refuzat să accepte noţiunea că Universul ar putea să se comporte într-un fel atât de ciudat şi, aparent, întâmplător, notează Mediafax.ro.

În special, Einstein a ironizat ideea că două particule separate ar putea fi "încâlcite" atât de mult, complet, încât simpla măsurare a unei particule ar influenţa-o instantaneu pe cealaltă, indiferent de distanţa care le separă.

Albert Einstein a fost profund nemulţumit de "incertitudinea" introdusă de teoria cuantică şi a spus că implicaţiile acesteia seamănă cu "a-i cere lui Dumnezeu să dea cu zarul".

Mai multe articole despre:
experiment einstein