MENIU

Descoperire inedită despre crocodili: ce se întâmplă cu creierul lor când adorm

Crocodilii sunt capabili să doarmă cu un ochi deschis dacă în preajmă sunt oameni sau dacă se simt în pericol, potrivit unui studiu realizat în Australia, publicat de revista Journal of Experimental Biology și preluat de EFE.

"Veghează fără îndoială la prezența omului, însă chiar și dacă omul pleacă, animalul ține un ochi deschis (...) uitându-se în direcția în care acesta s-a aflat", a declarat John A. Lesku, de la Universitatea australiana La Trobe, din Melbourne, citat de mass-media locale.

Aceeași atitudine a fost remarcată și când în locul unei persoane a fost pus un alt crocodil.

Studiul a fost realizat pe exemplare tinere și s-a observat că animalele "țin un ochi deschis, atente la ceea ce se petrece deși pare adormite, fapt ce sugerează că o parte din creierul lor rămâne activă".

Cercetătorii au nevoie de mai multe probe pentru a determina care parte a creierului rămâne în alertă și dacă într-adevăr cealaltă jumătate este adormită.

Acest comportament vigilent al crocodililor studiați a fost observat și la alte reptile, precum și la unele păsări și mamifere acvatice.

Lesku a lucrat la acest studiu cu colegii săi Michael L. Kelly și Richard A. Peters de la Universitatea La Trobe și cu Ryan K. Tisdale de la Institutul Max Planck Ornitologie din Germania.