MENIU

Copacul aceste ne indică întotdeauna ACELAȘI LUCRU. Care este secretul înclinării sale?

Știm că plantele au capacitatea de a se orienta către Soare, iar cazul familiar tuturor este floarea-soarelui. Mai puțin știu însă că există și o specie de copac care prezintă capacitatea, aparent ciudată, de a se înclina într-o direcție anume. După multe studii și observații comparative, specialiștii au reușit să le afle secretul.

Studiul a pornit de la constatarea că specia de conifere cunoscută sub denumirea de pinii lui Cook (Alaucaria columnaris) se înclină tot timpul într-o anumită direcție, indiferent de țara în care cresc.

După mai multe studii, biologii au stabilit că acea direcție este cea a ecuatorului, linia imaginară mediană care delimitează emisferele sudică și nordică.

Un cercetător de la un renumit centru de cercetare și seră pomicolă din California a fost cel care a emis ipoteza înclinării ecuatoriale, iar pentru a o verifica a cerut sprijinul colegilor de pe 5 continente. În urma centralizării a peste 250 de cazuri, teoria sa a fost verificată. Asta înseamnă că arborii din emisfera sudică se înclină spre nord, iar cei din emisfera sudică spre sud, notează IFL Science.

Evident, cu cât distanța față de ecuator este mai mare, cu atât și gradul de înclinare este mai evident.

Mai multe articole despre:
copaci inclinare ecuator soare lumina