MENIU

Ce se întâmplă dacă atingi mercurul? De ce este periculos să spargi un termometru

Argintul viu este un ingredient de bază și în tradițiile vrăjitorești

Mercurul a căpătat, de-a lungul secolelor, renumele sinistru de a fi unul dintre cele mai toxice elemente chimice cu care omul poate intra în contact. Poveștile cu vrăjitoare și cazurile reale de otrăvirea cu mercur, unul dintre cele mai popularizate fiind cel al lui Napoleon Bonaparte, au contribuit la formarea aceste imagini sumbre. Introducerea pe scară largă a termometrelor cu mercur a adus o nouă provocare și un risc mărit de a intra în contact cu metalul periculos. Interesant este că, în ciuda concepției popularizate, dacă atingem "argintul viu" cu mâinile goale nu ne expunem unui risc chiar atât de mare.

În primul rând, mercurul nu este absorbit prin pielea umană, Atenție, însă! O banală tăietură poate permite metalului greu să intre în fluxul sangvin și atunci lucrurile se schimbă radical.

La fel de periculos sunt vaporii de mercur, pentru că aceștia se pot absorbi atât prin piele cât și, evident, prin inhalare.

Ce se întâmplă dacă înghițiți mercur?

Vestea bună este că nu va provoca decesul, deoarece mercurul elementar se absoarbe într-o proporție neglijabilă la nivel intestinal.


În concluzie, mercurul elementar (metalul care se separă sub formă de picături) nu prezintă un risc de otrăvire ridicat, mai ales după ce la nivel mondial au fost retrase termometrele care-l foloseau. În general, otrăvirea cu mercur este rară, dar poate deveni ceva mai frecventă în cazul persoanelor care depind foarte mult de o dietă bazată pe pește, precum și în cazul comunităților miniere, potrivit desprelume.ro.

Mai multe articole despre:
mercur in palma efecte otravitor