MENIU

Căscatul: Cercetătorii au descifrat rolul incredibil al căscatului

Contagios printre oameni, căscatul are origini necunoscute. Studii recente dezvăluind informaţii preţioase despre acest ”mecanism” aparent banal, dar care are mai multe beneficii decât ţi-ai putea imagina. Astfel că în urma cercetărilor dezvoltate de doctorii de la Universitatea Princeton, căscatul s-a dovedit a fi un mecanism de control al corpului uman cu rol de reglator al temperaturii creierului (experimentele dezvoltate pe mai multe eşantioane de voluntari au arătat că oamenii tind să caşte mai mult iarna, comparativ cu anotimpul călduros), scrie csid.ro.

Conform cercetătorilor americani, această descoperire indică faptul că reflexul de a căsca “răceşte” creierul. Astfel că, atunci când iei o gură de aer proaspăt în timpul iernii, creierul îşi ia de fapt o porţie zdravănă de sănătate, schimbul de aer cu mediul extern având efect de regenerare asupra acestuia.

O altă ipoteză este cea lansată de un grup de cercetători de la Universitatea Albany din New York, conform căreia căscatul îmbunătăţeşte capacitatea mentală de recepţie a informaţiilor, adică ajută la creşterea nivelului de atenţie.

Creierul consumă o treime din caloriile ingerate de un om, generând astfel căldură şi provocând somnolenţă. Căscatul ar contracara acest efect, conform studiilor. Şi psihologii au un cuvânt de spus: atunci când există o întârziere în elaborarea mentală a informaţiilor, corpul reacţionează prin căscat. Citeste mai mult...