MENIU

Anunţul NASA privind extratereştrii care sperie întreaga lume: Căutăm un ofiţer care...

Agenţia spaţială americană (NASA) angajează un "ofiţer pentru protecţie planetară" care să apere Pământul de contaminare extraterestră şi care va avea un salariu de 187.000 de dolari pe an, relatează miercuri cotidianul britanic The Independent în ediţia sa online. Jobul presupune "călătorii frecvente" şi este numai la îndemâna cetăţenilor americani, singurii care pot aplica pentru el. 

Jobul full-time de "ofiţer pentru protecţie planetară" presupune şi asigurarea faptului că oamenii plecaţi în spaţiu nu vor contamina planete şi sateliţii lor naturali, dar şi că materia extraterestră nu va infecta Pământul. Salariul este unul cu şase cifre - 187.000 de dolari pe an - la care se adaugă şi alte beneficii.

"Protecţia planetară are legătură cu evitarea contaminării biologice şi cu componente organice în explorarea spaţială cu echipaj uman sau robotică", se menţionează în anunţul de angajare.

"NASA are politici pentru protecţie planetară, aplicabile tuturor misiunilor de zbor în spaţiu care ar putea, intenţionat sau nu, să transporte organisme terestre şi componente organice pe planete sau alte corpuri ale sistemului solar, precum şi oricărei misiuni cu nave spaţiale care se poate întoarce pe Terra şi în biosfera sa cu mostre din obiectivele extraterestre de explorare", se mai specifică în textul citat.

Funcţia pentru o perioadă de trei ani - cu şansa de a fi prelungită până la cinci - a fost creată după ce SUA a semnat în 1967 Tratatul privind utilizarea paşnică a spaţiului cosmic, angajându-se "să efectueze studii şi explorări în spaţiul cosmic, precum şi să evite contaminarea dăunătoare şi schimbările defavorabile în mediul de pe Pământ care pot rezulta din introducerea materiei extraterestre".

În lume mai există o singură slujbă full-time similară, la Agenţia spaţială europeană (ESA), susţine Catharine Conley, singurul ofiţer pentru protecţie planetară al NASA din 2014. Ea se va muta la Biroul pentru siguranţă şi asigurarea misiunilor din cadrul NASA.

Ea a explicat că, potrivit tratatului internaţional din 1967, orice misiune spaţială trebuie să aibă mai puţin de o şansă la 10.000 de a contamina o lume extraterestră, asigurându-se inclusiv că un robot sau o sondă care survolează sau fotografiază o planetă nu are efecte dăunătoare.

"Este un nivel moderat. Nu este extrem de grijuliu, dar nici extrem de lax", spune Catharine Conley.

De asemenea, noul angajat al NASA va depune eforturi pentru a apăra Pământul de o potenţială contaminare din partea unor planete precum Marte, despre care oamenii de ştiinţă spun că a fost în trecut acoperită de ape şi că avea o atmosferă care susţinea viaţa, scrie Agerpres.

Noul angajat va fi probabil implicat în viitoarea expediţie a NASA pe Europa, una dintre lunile lui Jupiter. Misiunea Europa Clipper, estimată la 2,7 miliarde de dolari şi aprobată deja de Congres, intenţionează să cartografieze suprafaţa lunii şi să analizeze dacă aceasta este locuibilă. Sonda s-ar putea prăbuşi totuşi, o circumstanţă pentru care ofiţerul de protecţie planetară trebuie să se pregătească.

Candidaţii vor trebui să călătorească mult şi, ca în orice alt job, vor avea de răspuns la e-mail-uri, propuneri şi alte informări.

Candidaţii trebuie să aibă cel puţin un an de experienţă ca angajat guvernamental civil de nivel înalt şi o diplomă în fizică, inginerie sau matematică. De asemenea, trebuie să aibă "cunoştinţe avansate" de protecţie planetară.

Funcţia impune şi "aptitudini demonstrabile în diplomaţie care au dus la soluţii câştigătoare pentru toate părţile în timpul unor discuţii multilaterale extrem de dificile". Cel care va fi angajat pe acest post va primi şi acces de securitate cu clasificarea "secret".

Mai multe articole despre:
NASA extratereştrii loc de muncă