MENIU

Amiba ce mănâncă creierul oamenilor - un nou caz teribil: Un adolescent a murit la câteva zile după infectare - Cum acționează parazitul

Amiba ce mănâncă creierul oamenilor - un nou caz teribil: Un adolescent a murit la câteva zile după infectare - Cum acționează parazitul

Amiba care mănâncă creierul oamenilor - un nou caz teribil. Un adolescent american și-a pierdut viața la scurt timp după ce amiba ucigașă l-a infectat.  

Un adolescent din Las Vegas a murit după ce a contractat o amibă care mănâncă creierul, după ce la sfârșitul lunii septembrie în lacul Meas, la 38 de km de oraș. Anchetatorii cred că adolescentul a fost expus în apele calde ale lacului Mead, posibil în weekendul din 30 septembrie.

Tragedia a fost făcută public la mijlocul săptămânii, după confirmarea cauzei decesului în cazul adolescentului de către Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

CDC a raportat doar 154 de cazuri de infecţie şi deces din cauza amibei în SUA din 1962. Aproape jumătate dintre aceste cazuri au fost în Texas şi Florida. Doar unul a fost raportat în Nevada înainte de această săptămână.

Naegleria fowleri este o amibă care se hrănește cu creierul uman și care, deși este extrem de rară, omoară aproape fiecare persoană infectată.

Nu este primul caz din ultimii ani în care amiba ucigașă face ravagii în rândul americanilor. Ultimul caz a fost în 2018, un tânăr de 29 de ani din New Jersey a murit la scurt timp după ce amiba i-a pătruns în cap, după ce acestuia i-a intrat apă în nas. Acesta a simțit o durere puternică de cap, în timp ce își tundea gazonul, iar pe 16 septembrie 2018 a ajuns la spital. Medicii au descoperit, la internare, că tânărul avea creierul umflat și febră și ulterior au descoperit Naegleria Fowleri în lichidul cefalorahidian al bărbatului. După șase zile, americanul a murit, fiind diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană. În 2016, însă, un adolescent de 16 ani a supravieţuit după infectarea cu parazitul ucigaș.

În aceeași regiune, un tânăr de 14 ani care a înotat în Lacul Havasu a murit din cauza infecției cu amiba care mănâncă creierul în 2007. La acea vreme, oficialii din Lake Mead au anunțat că nu era o preocupare la Lake Mead.

Experţii au precizat că moartea adolescentului din zona Las Vegas din cauza unei amibe rare care mănâncă creierul ar trebui să genereze prudenţă, nu panică, în rândul oamenilor în ceea ce priveşte lacurile de apă dulce, râurile şi izvoarele.

„Atrage atenţia oamenilor din cauza numelui. Dar este o boală foarte, foarte rară”, a declarat despre organismul natural numit oficial Naegleria fowleri, Brian Labus, un fost epidemiolog specializat în sănătate publică, relatează Fox5vegas.

„Este fatală în proporţie de 97%, dar poate fi prevenită în proporţie de 99%”, a precizat Dennis Kyle, profesor de boli infecţioase şi biologie celulară şi director al Centrului pentru Boli Tropicale de la Universitatea din Georgia.

„Nu aş spune că trebuie să fie dată alarma pentru asta. Oamenii trebuie să fie înţelepţi atunci când se află în locuri în care trăieşte de fapt această amibă rară. Organismul se găseşte în ape a căror temperatură variază de la 77F (25C) la 115F (46C)”, a explicat Labus.

Amiba ucigașă - Naegleria fowleri. SIMPTOME și cât de repede este declarat decesul persoanelor infectate 

Amiba infectează oamenii doar prin intrarea în nas şi migrarea către creier. Este aproape întotdeauna fatală. Naegleria fowleri pătrunde prin nările celor care se scaldă în apele infestate şi se instalează în creierul lor sau în măduva osoasă, cu care aceasta se hrăneşte.

După zece zile încep să apară simptomele, care sunt asemănătoarea gripei. Este vorba de dureri de cap, amețeli, chiar senzația de greață, vărsături. Aproape în toate cazurile, mortea survine la încă cinci zile. Simptomele evoluează spre o rigiditate a gâtului, convulsii și comă care pot duce la moarte.

Măsurile care s-ar putea lua pentru a evita infectarea cu Naegleria fowleri reprezintă monitorizarea apelor de scăldat în perioada caldă. 

Potrivit autorităților ce supraveghează lacul şi râul Colorado, au remarcat că amiba infectează oamenii doar prin intrarea în nas şi migrarea către creier. Este aproape întotdeauna fatală.

„Nu poate infecta oamenii dacă este înghiţită şi nu se transmite de la o persoană la alta”, au mai transmis autorităţile ce supraveghează lacul şi râul Colorado

Pentru a evita contractarea amibei ucigașe, oamenii au fost sfătuiți să nu mai facă sărituri sau scufundări în ape calde, mai ales în timpul verii, şi să ţină capul deasupra apei în izvoarele fierbinţi sau în alte „ape geotermale netratate”.

Potrivit unor noi cercetări, o pastilă este în faza experimentală, ce ar putea scădea riscul de a muri în cazul unui pacient infectat cu Negleria fowleri.