MENIU

A scăzut cantitatea de substanțe poluante din zona Marii Bariere de Corali

Marea Barieră de Corali, Australia / FOTO: SPECIALIST STOCK / BARCROFT MEDIA

Marea Barieră de Corali nu mai este în situația de a fi introdusă de UNESCO pe lista Patrimoniului mondial în pericol, au apreciat joi autorități australiene, după publicarea unui raport care anunță scăderea substanțelor poluante din apă.

'Trebuie să reușim (să evităm acest lucru) fiindcă faptele vorbesc de la sine. Reciful a intrat într-o fază de îmbunătățire pe termen lung', a declarat ministrul mediului din statul Queensland, Andrew Powell, citat de AFP. Raportul, pe care ministrul îl va prezenta la reuniunea de la Doha din această lună, arată reducerea principalilor agenți de poluare, pesticide și sedimente, îndeosebi datorită îmbunătățirii gestionării culturilor agricole.

'Deversările de pesticide au scăzut cu 28% în toată zona recifului. În privința nitraților — care duc la înmulțirea numărului de exemplare dintr-o specie de stea de mare coralifagă—, aceștia au scăzut cu 16%', a adăugat Andrew Powell.

În studiu sunt comparate apele de la Marea Barieră de Corali din iunie 2013 și cele din 2009. În raport se subliniază totuși calitatea 'proastă a apelor, lucru logic după decenii de catastrofe naturale și practici agricole' poluante, recunoaște ministrul.

Raportul se ocupă doar de calitatea apei și nu abordează dezvoltarea porturilor de unde se exportă minereuri. Apărătorii mediului apreciază că realizarea de infrastructuri va grăbi declinul Barierei de Corali. 'Sectorul agricol a început să reacționeze la amenințările care apasă pe Marea Barieră, însă industria minieră este pe cale să anihileze eforturile întreprinse, cu proiecte distrugătoare ce implică deversări de deșeuri în zona Marii Bariere', afirmă Dermot O'Gorman, director al WWF pentru Australia.

Mai multe articole despre:
Marea Barieră de Corali substanțe poluante