MENIU

21 de moduri în care munca la birou ne scurtează viaţa

De la stresul termenelor limită până la poziţia greşită în care stăm pe scaun, munca la birou ne predispune la numeroase probleme de sănătate.

Business Insider a alcătuit o listă cu cele mai frecvente pericole la care ne expunem lucrând la birou.

1. Statul pe scaun în cea mai mare parte a zilei poate să ne scurteze viaţa. Statul pe scaun are o multitudine de efecte negative asupra sănătăţii. Pe lângă durerile constante de spate, umeri sau picioare, favorizează apariţia obezităţii, a diabetului, a bolilor de inimă şi a afecţiunilor muscularo-scheletice. Totuşi, meseriile a 86% dintre americani necesită statul pe scaun întreaga zi de muncă.

2. Felul în care stăm pe scaun ne poate afecta pe termen lung. Cei care sunt nevoiţi să stea jos o zi întreagă sunt sfătuiţi să-şi aleagă un scaun confortabil, care susţine poziţia corectă a corpului. Statul gârbovit la birou o zi întreagă poate să provoace artrită sau bursită, pe termen lung. 

3. Săritul peste micul dejun măreşte nivelul de stres. Prima masă a zilei nu trebuie neglijată. Studiile arată că persoanele care nu mănâncă în primele două ore după ce s-au trezit sunt mai stresate şi au un metabolism dereglat. Riscurile includ tensiune arterială mărită, obezitate şi probleme cardiace.

4. Mâncarea de tip fast-food este o alegere nefericită pentru masa de prânz. Mulţi dintre cei care lucrează la birou nu au timp să mănânce alimente sănătoase, gătite, în pauza de masă, aşa că aleg varianta fast-food, rapidă şi gustoasă. Mâncărurile de acest tip au însă un număr foarte mare de calorii, uneori dublu faţă de aceeaşi cantitate de mâncare sănătoasă, ceea ce favorizează obezitatea, iar procentul mare de grăsimi creşte riscul bolilor cardiace.

5. Aerul recirculat ne afectează plămânii. Aerul din interiorul clădirilor de birouri poate fi de până la 100 de ori mai dăunător decât cel din exterior. Tot felul de gaze, substanţe chimice, particule de mucegai, azbest şi emisii toxice ale aerului condiţionat sunt recirculate prin sistemele de ventilaţie ale clădirilor.

6. Munca timp de mai mult de 10 ore pe zi poate să provoace un atac de cord. Cercetările realizate în Europa au arătat că persoanele care lucrează zece sau mai multe ore pe zi sunt predispuse unui risc de a se îmbolnăvi de boli cardiace cu 60% mai mare decât restul participanţilor la studiu.

7. Tastaturile murdare sunt periculoase. Tastaturile murdare sunt focare importante de infecţie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în unele cazuri, acestea au de până la cinci ori mai multe bacterii decât toaletele şi pot prezenta chiar urme de E. Coli sau bacterii coliforme, ambele asociate cu toxiinfecţiile alimentare, sau stafilococi.

Citește restul articolului pe Mediafax

Mai multe articole despre:
viaţă muncă Birou moduri scurteaza