MENIU

Ţiriac, despre demisia lui Marius Vizer de la şefia sportului mondial. "După FIFA, urmează CIO"

Invitat la Realitatea TV, Ion Ţiriac a vorbit despre culisele sportului mondial şi despre experienţa sa vastă în domeniu, dezvăluind că se teme ca după scandalul de la FIFA să nu urmeze cel de la Comitetul Olimpic Internaţional.

Ion Ţiriac a dezvăluit şi care au fost greutăţile întâmpinate de Marius Vizer la şefia Sport Accord, dar şi, din experienţa sa personală, cum se fac lucrurile în Comitetul Olimpic Internaţional (CIO).

"Nu l-am întrebat de ce a renunţat la Preşedinţia Sportului Mondial. Eu sunt oarecum amic cu dumnealui, el este domnul Vizer şi eu sunt domnul Ţiriac. Este un om de sport, un om bogat, era benefic să vină cineva care e şi solid, e şi tânăr, e şi cu bani, la şefia sportului mondial, Sport Accord.

A fost ales, bine înţeles că primul lucru făcut s-a dus la Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) şi a spus "Eu sunt reprezentantul atleţilor, federaţiilor internaţionale şi, implicit, naţionale". A întrebat unde sunt cele 5 miliarde care trebuiau plătite o dată la cinci ani....i-au propus să intre în CIO şi avea intenţia să facă un campionat mondial al sportului. Sportul e o activitate de trilioane la ora actuală. Nu era foarte vesel domnul Thomas Bach, până când domnul Vizer a spus, ştiu că a fost dur: "Aici nu e pungăşie". Federaţiile, oamenii pe care îi reprezenta şi lupta pentru ei, să vadă unde sunt finanţele şi de ce nu ajung la ei, s-au întors împotriva lui.

Nu e în regulă. Tare mi-e frică că după FIFA ar urma CIO. Trebuie să fie publice toate datele despre bani.

Când m-au pus pe mine mare nu ştiu ce, îl cunoşteam pe Juan Antonio Samaranch de 40 de ani şi înainte de Sydney mi-au propus să cumpăr tricouri cu 35 de dolari de la CIO. Nu zicea nimeni nimic. I-am întrebat dacă sunt oameni serioşi, "Vreţi să îmi vindeţi cu 35 de dolari ceva care costă 25 de cenţi în China?". Le-am spus că dacă vor îmi pot da gratuit 200.000 de tricouri.

Dacă am făcut ceva în toţi anii aceia, am stat în picioare. Ei nu erau obişnuiţi cu aşa ceva. Samaranch m-a chemat imediat: "Ion, ce doreşti? Faci revoluţie?" şi a spus imediat că propune să mă facă şeful brigăzii de Marketing. M-a întrebat atunci ce vreau. I-am spus: eu primesc 50.000 de dolari anual de la CIO ca să nu fac contracte cu băuturi răcoritoare, cu electronice....eu nu sunt mare şef, dar în România, dacă fac contractele astea primesc mai mult de 200.000 de dolari pentru Federaţia Română de Sport. Mi-a spus dacă vreau 1 milion, i-am spus că mai bine ar fi două. Am luat 2 milioane atunci şi de atunci cred că avem aşa, nu mai am contacte acum să ştiu situaţia", a mai dezvăluit Ţiriac.