MENIU

Stadionul Steaua, ultimele imagini înainte de demolare. Anunţ surpriză despre nocturnă şi tabelă

<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
<p>Video: Cristian Otopeanu</p>
Imagine rara: asa arata terenul pe care avea sa fie construit stadionul Steaua (1972)
Constructie stadion Steaua (1974)
Inaugurare stadion Steaua (1974)
Stadionul Steaua dupa inaugurare (1974)
Stadionul Steaua arhiplin, in 1989

Exclusiv online | Realitatea.net a solicitat şi a primit acceptul Clubului Sportiv al Armatei de a filma pe stadionul Steaua, pentru a le arăta cititorilor cum arată arena care va fi demolată la 44 de ani de la construcţie. Este pentru prima dată când un site de ştiri are acces să filmeze pe legendarul stadion din Bulevardul Ghencea, la trei ani distanţă de la ultimul joc oficial disputat aici (vezi video mai jos!). Surpriza este că, potrivit dezvăluirilor făcute astăzi de oficialii FCSB pentru www.realitatea.net, nocturna şi tabela stadionului Steaua, bunuri care aparţin lui Gigi Becali, nu vor mai fi demontate şi luate de patronul FCSB, aşa cum se ştia până acum, ci vor fi demolate chiar de către FCSB

De: Cristian Otopeanu


"Fotografierea şi filmarea fără acord în interiorul unei unități militare sunt strict interzise. Stadionul Steaua este obiectiv militar şi nu este permis accesul". Acesta este avertismentul pe care cei de la "Armată" îl dau celor care doresc să intre în stadionul Steaua, înainte să fie demolat pentru a fi construită o nouă arenă în vederea Campionatului European din 2020. Site-ul Realitatea a întreprins, însă, toate demersurile legale şi le oferă cititorilor imagini filmate pe arena din Bulevardul Ghencea, cu doar câteva luni înainte de demolare.

Stadionul Steaua este închis de trei ani

Stadionul Steaua este închis de exact trei ani. Pe 22 martie 2015 s-a disputat ultimul joc oficial pe acest stadion, FCSB / Steaua - Viitorul 4-1. Din acel moment, echipa lui Gigi Becali a disputat meciurile de pe teren propriu pe Arena Naţională.

Părăsit complet şi în stare de degradare, legendarul stadion Steaua îşi trăieşte ultimele luni înaintea demolării. Potrivit declaraţiilor date de către Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru realitatea.net, operațiunea va avea loc imediat "după ce se va finaliza procedura de licitaţie privind demolarea", cel mai probabil la finalul acestei veri.

EXCLUSIV / Anunţ surpriză al FCSB pentru realitatea.net: "Noi vom demola nocturna şi tabela de la stadionul Steaua"

Surpriza cea mai mare privind demolarea stadionului Steaua a venit astăzi, 15 martie. Contactaţi de www.realitatea.net, oficialii FCSB au dezvăluit că "noi ne vom ocupa de demolarea nocturnei şi a tabelei". Asta deşi toată lumea ştia că bunurile care aparţin FCSB vor fi demontate şi luate de Gigi Becali, patronul echipei.

Cum arată legendarul stadion Steaua înaintea demolării? Urmăriţi secvenţele video de mai jos, filmate de jurnalistul Cristian Otopeanu!

 Reperele actualului stadion Steaua:

- 1972 - se pun bazele construirii stadionului Steaua - mai jos este o fotografie extrem de rară: aşa arăta terenul pe care avea să fie construit stadionul Steaua (1972)

- august 1973 - incepe construirea stadionului Steaua

- 9 aprilie 1974 - inaugurarea stadionului Steaua: amical, Steaua - OFK Beograd 2-2

- 28 septembrie 1977 - Barcelona marelui Johann Cruyff vine în Ghencea şi câştigă cu 3-1

- 1977 este anul in care stadionul Steaua a gazduit primul meci al nationalei Romaniei

- 3 octombrie 1979 - Steaua obţine pentru prima oară cea mai clară victorie în cupele europene, 6-0 cu Young Boys Berna, în Cupa Cupelor. Performanţa a fost egalată pe 19 septembrie 2014, când FCSB / Steaua a bătut-o cu acelaşi scor pe Aalborg, în grupele Europa League

- 16 aprilie 1986 - Steaua dispută prima dintre cele trei semifinale de Cupa Campionilor Europeni: 3-0 cu Anderlecht (manşa retur)

- 7 decembrie 1988 - cea mai clară victorie pentru Steaua: 11-0 cu Corvinul Hunedoara

- 15 noiembrie 1989 - România câştigă un meci dramatic cu Danemarca, scor 3-1, şi se califică după 20 de ani la un Campionat Mondial

- 1991 - s-au montat scaune în locul gradenelor, iar capacitatea a scăzut de la 30.000 de locuri la 27.000

- iulie 1991 - a fost dată în funcţiune instalaţia de nocturnă

- 1994 - încep lucrările de înlocuire a vechii tribune oficiale

- 1995 - noua tribună oficială este dată în folosinţă

- 1996 - renovare

- 4 aprilie 1998 - cea mai categorică victorie a Stelei în faţa lui Dinamo, în Ghencea: 5-0

- 24 februarie 2005: Steaua o elimină pe Valencia, deţinătoarea de la acea dată a trofeului, în 16-imile Cupei UEFA, după un meci dramatic, câştigat la penalty-uri

- aproximativ 1.000 de meciuri a jucat Steaua pe această arenă, printre care trei semifinale de Cupa Campionilor Europeni (1986, 1988 şi 1989)

- Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Liţă Dumitru, Gică Hagi, Marius Lăcătuş, Ilie Dumitrescu şi Adrian Ilie sunt doar câţiva dintre legendarii jucători ai Stelei şi ai naţionalei României care au încântat tribunele din Ghencea.

Vezi în clipul de mai jos imagini de arhivă cu stadionul Steaua!

 

Cum va arăta noul stadion Steaua care va fi construit în vederea organizării de către Bucureşti a Campionatului European din 2020? Vezi aici imagini!

Date despre noul stadion Steaua, conform CNI:

- noul stadion Steaua va avea o capacitate totală de 30.500 de locuri pentru spectatori, o suprafaţă desfăşurată de 70.000 mp, 4 vestiare, spații de cazare pentru sportivi (24 de camere), 1.070 mp de spațiu de expunere (muzeu), 980 mp de spaţii comerciale, restaurant pitch-view / bar sky view

- durata de realizare a obiectivului este de 25 de luni

- valoarea totală a investiţiei este de 301,77 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice și Ministerului Apărării Naționale.

 

 

Notă: pentru ilustraţia foto de arhivă s-au folosit imagini din colecţia autorului materialului (Cristian Otopeanu), reproduceri din presa vremii (ziarul Sportul), Observatorul Militar (publicaţie MApN, 2011) şi negativele cotidianului Gazeta Sporturilor

 

.