MENIU

Alegeri la FIFA. Cine este adversarul lui Sepp Blatter?

Sepp Blatter şi Shakira

Astăzi au loc alegerile pentru preşedinţia celui mai important for al fotbalului mondial, FIFA, în timp ce organizaţia este zguduită de un scandal fără precedent. Sepp Blatter candidează din nou, deşi este implicat direct în acest scandal de corupţie.

Alegerile pentru şefia FIFA au loc la Zurich. Potrivit BBC News, "nu se stie exact când va avea loc votul", însă este posibil ca noul (sau tot vechiul!) preşedinte al forului mondial să fie anunţat după-amiază.

Candidaţii sunt actualul şef al FIFA, Sepp Blatter, în varstă de 70 de ani (care îşi doreste un al 5-lea mandat!) şi printul iordanian Ali bin al-Hussein, in varsta de 39 de ani. Acesta din urmă a ocupat pana acum functia de sef al asociatiei de fotbal din tara sa (din 1999 si pana astazi) si este fondatorul Federatiei de Fotbal Vest-Asia.

În ciuda uriaşului scandal de coruţie în care este implicat, Sepp Blatter îi sfidează pe cei care-i cer să nu mai candideze (printre care şi prietenul său, Michel Platini). El a promis ca nu va renunta la candidatura, pe fondul arestarii celor 7 oficiali ai Federatiei Internationale, care sunt acuzati ca ar fi primit mita in valoare de peste 150 de milioane de dolari.

Mai mult, conform profilului lui Blatter de pe site-ul FIFA, "mesajele sale principale si aspriratiile sale sunt credibilitatea, transparenta si fair-play-ul!". Filosofia sa ar fi: "Fotbal pentru toţi si toti pentru fotbal".

La rândul său, pintul Ali afirma ca isi doreste "sa indeparteze atentia de la controversele administrative si sa o aduca inapoi la sport", pentru a face FIFA mai transparentă.

Votul este secret, iar cei 209 de reprezentanti ai statelor membre FIFA au cate un vot fiecare. Se voteaza in ordine alfabetica, astfel ca operatiunea va dura ceva timp. Castiga cel care ia doua treimi din voturi, adica 140 de voturi, daca vor fi toti prezenti. In cazul in care nu exista un castigator din prima runda, candidatii vor fi nevoiti sa castige doar o majoritate simpla in al doilea tur de alegeri.

Presedintii Federatiilor de fotbal din Statele Unite si Canada au anuntat pe conturile lor de Twitter ca vor vota in favoarea printului Ali bin al-Hussein. "US Soccer va vota pentru printul Ali bin Hussein. Este un vot pentru buna guvernanţă a FIFA, în favoarea unei promisiuni pentru sportul nostru", a scris americanul Sunil Gulati in mesajul său, potrivit Agerpres. "Noi apreciem mult lucrurile pe care le-a facut si ceea ce reprezinta el", a spus Gulati, referindu-se la printul Ali.

Conducătorul Federaţiei americane a precizat că a luat cu câteva luni înainte decizia de a vota împotriva lui Blatter, iar ultimele evenimente, care l-au "şocat şi dezamăgit", înainte de a-l "înfuria", n-au făcut decât să-i sporească determinarea.

Omologul său de la Federaţia canadiană, Victor Montagliani, este tot de partea contracandidatului lui Blatter în alegerile pentru funcţia de preşedinte al FIFA.

"Consiliul nostru de administrație s-a reunit şi a luat decizia de a-l susţine pe prinţul Ali bin al-Hussein, deoarece nu putem susţine leadership-ul politic al FIFA. Dorim să fim în primul plan al reformelor din fotbalul mondial, pentru a ne asigura că ele vor fi făcute în mod transparent şi rapid", a explicat Montagliani, citat de AFP.

UEFA a cerut, prin vocea preşedintelui său, Michel Platini, ca Joseph Blatter să demisioneze, după ce două proceduri judiciare au fost deschise de către justiţia americană şi cea elveţiană, pentru o presupusă corupţie pe scară largă la vârful FIFA.

Platini a afirmat că 45 sau 46 dintre cele 53 de asociaţii membre ale UEFA vor vota în favoarea Prinţului Ali. Cu toate acestea, Blatter îşi poate asigura victoria prin controlul pe care încă îl deţine asupra a peste 200 de asociaţii naţionale de fotbal din întreaga lume.


Mai multe articole despre:
FIFA corupţie alegeri scandal Platini Blatter