MENIU

Scandal înainte de JO 2016. Ministrul rus al sporturilor are interzis la Rio

<p>Jocurile Olimpice de la RIO 2016</p>

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) i-a interzis ministrului rus al Sporturilor, Vitali Mutko, să meargă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, anunţând că "nu va acorda nicio acreditare oficialilor din minister sau oricărei persoane menţionată în raportul McLaren", scrie News.ro.

Juristul Richard McLaren a făcut public, luni, raportul său care dovedeşte implicarea autorităţilor ruse în susţinerea şi acoperirea dopajului în rândul sportivilor din această ţară.

McLaren a declarat că Rusia a pus la punct "un sistem de dopaj de stat securizat", în timp ce laboratorul de la Soci a folosit un sistem de ascundere a eşantioanelor pozitive, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014.

Ministerul rus al Sporturilor a "controlat, dirijat şi supravegheat manipulările", cu "ajutorul activ al serviciilor secrete ruse", a continuat el.

Iuri Nagornik, ministrul adjunct al Sporturilor, a avut acces la testele pozitive ale fiecărui atlet rus şi "a decis cine va fi protejat şi cine nu".

Pentru Richard McLaren, este "de neconceput" posibilitatea ca ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, să nu fi ştiut de situaţie.

Probele prelevate la Campionatele mondiale de atletism din 2013, care au avut loc la Moscova, au fost de asemenea schimbate, înainte ca Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) să intre în posesia lor pentru a le analiza.

"Laboratorul din Moscova a pus deoparte eşantioanele pozitive, care urmau să fie schimbate, prin îndepărtarea capacelor şi înlocuirea urinei contaminate, înainte ca flacoanele să fie trimise către un alt laborator la indicaţia IAAF. Personalul laboratorului din Moscova nu a avut de ales cu privire la implicarea sa în acest sistem", a adăugat McLaren.

Acest sistem a fost instaurat în 2011 şi ar fi durat până în august 2015, în beneficiul sportivilor ruşi de la numeroase discipline olimpice de vară şi de iarnă în timpul competiţiilor internaţionale organziate în Rusia (CM de nataţie din 2011, CM de atletism din 2013, CM de scrimă din 2014 şi 2015 etc).