MENIU

Proiect grandios de la FIFA. Campionat Mondial cu 48 de echipe, în 2026. Va fi posibil?

Cupa Mondială din 2026 s-ar putea disputa cu 40 sau 48 de echipe, față de 32 în prezent, Federația Internațională de Fotbal (FIFA) urmând să ia o decizie în acest sens în ianuarie 2017, în timp ce președintele Gianni Infantino a reamintit, joi, că este în favoarea unei formule cu 48 de echipe, relatează AFP.

"Am avut o discuție pozitivă, dar nu am procedat la un vot. Decizia va fi luată în ianuarie", a declarat Infantino, joi seara, după prima zi a reuniunii instanței mondiale a fotbalului de la Zurich.

Infantino a confirmat săptămâna trecută că este favorabil unei treceri la formatul actual de 32 de echipe la un format lărgit de 48 de echipe, începând cu ediția din 2026.

"Mai avem de analizat multe aspecte, iar confederațiile vor să știe câte din echipele lor se vor califica. Până atunci totul este posibil, 32 de echipe, 40 sau 48, dar noi ne vom concentra pe un format de 48 de echipe".

Această decizie foarte așteptată va fi adoptată la viitoarea reuniune a Consiliului FIFA din ianuarie 2017, a cărei dată va fi fixată în cursul zilei de astăzi (vineri).

Conform noului format propus de Infantino, cele 16 echipe venite din grupele lor preliminare vor fi direct calificate la Cupa Mondială, conform agerpres. Alte 32 de echipe vor fi prezente la Cupa Mondială pentru a disputa un baraj, fără a se cunoaște, deci, dacă vor face deplasarea pentru o singură zi de competiție sau o lună, dacă au șansa de a face parte dintre cele 16 "supraviețuitoare" care se vor alătura primelor calificate.

"Se pune întrebarea dacă echipele și suporterii lor nu vor fi reticente să efectueze lungi deplasări pentru un singur meci? Dar vor fi meciuri mari și nivelul sportiv va fi mult mai bun. De fapt, echipele își joacă și acum calificarea prin meciuri de baraj tur-retur", a adăugat Infantino.

Fostul colaborator principal al francezului Michel Platini a reamintit că este pentru o Cupă Mondială "coorganizată" de mai multe țări, întrucât "acest lucru permite repartizarea în mai multe țări a instalațiilor necesare. "Noi nu ne dorim elefanți albi (stadioane abandonate ulterior). Noi vrem instalații durabile".

Președintele FIFA a prezentat, de asemenea, joi celor 30 de membri ai Consiliului programul său "Fifa 2.0", "viziunea sa pentru viitor".

Trăgând învățămintele crizei, pe fond de corupție, fără precedent care a afectat FIFA din mai 2015, el a anunțat un program care vizează în principal întărirea controalelor activităților instanței și a celor 211 federații membre.

Astfel, FIFA își dorește în special să preia controlul vânzării de bilete pentru Cupa Mondială, sursă a unui scandal la Cupa Mondială din Brazilia și aflată la originea suspendării și concedierii fostului secretar general Jerome Valcke.

O altă modificare ce ar urma să fie introdusă de la CM din 2026 este aceea că organizarea Cupelor Mondiale va fi transferată de la comitetele de organizare locale actuale către "o structură de management centralizat".

În fine, FIFA va deschide până în 2018 un număr de 11 birouri regionale în lume pentru a "răspunde mai bine nevoilor membrilor săi" și pentru "a controla mai bine punerea în practică a programului său dezvoltare", mai exact cheltuielile.

De asemenea, FIFA își propune să aloce 4 miliarde de dolari pe 10 ani pentru dezvoltarea fotbalului în lume, punând accentul în special pe fotbalul feminin, pentru a dubla numărul de jucătoare la 60 de milioane.

Mai multe articole despre:
FIFA