MENIU

Preşedintele FR de Judo, Cozmin Guşă, concluziile primei zile la European Judo Open

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a vorbit, la finalul primei zile de competiţie la European Judo Open, precizând că medalia de Aur obţinută de Monica Ungureanu este "aproape maximul din ce putea obţine România în prima zi". 

Preşedintele Federaţiei Române de Judo a explicat, la Realitatea TV, cât de mult contează medalia de aur obţinută de Monica Ungureanu la 48 de kg şi care sunt aşteptările pentru cea de-a doua zi de competiţie, duminică. 

"Este aproape maximul din ce puteam obţine în prima zi, în condiţiile în care fetele noastre, favoritele la anumite categorii, au fost accidentate şi nu s-au putut prezenta. Am fost reprezentaţi de junioare.

Sunt mulţumit. Monica Ungureanu încheie o jumătate de an extraordinară. A avut medalie la Europene, la Grand Prix-ul de la Dusseldorf şi a salvat faţa lotului feminin olimpic de Judo.

Scopul nostru este, la 52 de kilograme, aurul la Tokyo, prin Andreea Chiţu.

Judo e şi un sport al dârzeniei, nu te învaţă doar cum să cazi, ci şi că, dacă eşti suficient de talentat, să te poţi ridica", a explicat Cozmin Guşă. 

România se aşteaptă, prin sportivii săi, la alte medalii duminică - "Sper ca mâine Daniel Natea să ia Aurul la Plus. Mai avem, mâine, şanse la categoria 100 de kg, în care avem un proaspăt senior, Szabo, tot la 100 de kg, un judokan experimentat, Radu Valentin". 

Preşedintele federaţiei a vorbit, la finalul primei zile la European Judo Open, şi de principalele provocări ale Judo-ului românesc: "Organizarea competiţiei este ca un test, i-am rugat pe cei din Federaţia Internaţională să fie cu ochii pe noi acum, mai ales că facem aplicaţia pentru Grand Prix de Judo, care înseamnă premii de peste 100.000 de dolari.

Planurile sunt complexe pentru că şi Judo-ul este un sport în suferinţă. Nu avem altă soluţie decât să mergem la ţară şi să începem cu tineri, să îi iniţiem şi să îi pregătim pentru competiţiile următoare.

Facem performanţă cu aproximativ 3500 de judokani legitimaţi, şi chiar avem medalii şi facem performanţă. În Brazilia, de exemplu, sunt peste 1 milion de judokani legitimaţi. În Franţa sunt peste 700.000 de judokani legitimaţi. Bugetele federaţiilor din aceste ţări sunt de zeci de milioane de euro anual. Sper să dublăm bugetul nostru, care abia ajunge la 1 milion de euro. Sponsorii au venit către noi şi le mulţumesc.

Vom avea, cred două medalii de aur mâine sau chiar trei. Mă aştept la o medalie de la Natea şi am speranţe şi de la cei doi băieţi de la 100 kg", a concluzionat Guşă.