MENIU

Bitang, după eşecul gimnastelor: "Fetele au stat mai mult prin spitale, decât în sala de pregătire"

Mariana Bitang
<p>Alin Petrache: Rom&acirc;nia va avea &icirc;n jur de 100 de sportivi calificați la Rio 2016</p>
Octavian Bellu

Alin Petrache, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi Marian Bitang, fosta antrenoare a echipei feminine de gimnastică a României, au comentat la Realitatea TV pe marginea ratării calificării lotului român de gimnastică la Jocurile Olimpice de la Rio.

"Important este că aş vrea să le mulţumesc atât atât atrenorilor, cât şi sportivilor. Cu ei vom putea reface gimnastica româneasca", a mai spus acesta, explicând că România a involuat şi că înainte gimnastica aduna foarte mulţi copii, care mai târziu erau îndrumaţi către acest sport.

Pe de altă parte, Mariana Bitang a precizat la Realitatea TV că problemele de sănătate ale gimnastelor le-au împiedicat să se antreneze atât cât ar fi fost nevoie. Mai mult, ea l-a acuzat pe Alin Petrache, preşedintele COSR, că a refuzat un dialog.

"Sunt anumite speculaţii pe care aş vrea să le lămuresc de la bun început. Din luna mai 2015 Belu şi Bitang nu mai au nicio calitate oficială la lotul olimpic naţional de gimnastică.  Până în decembrie 2015 nici nu am mai intrat în sala de gimnanstică, am fost la o singură competiţie România - Franţa, desfăşurată la Izvorani, apoi ni s-a solicitat în mod insistent din partea Federaţiei Române de Gimnastică şi de o parte dintre gimnaste să venim să-i sprijinim pentru recalificare. Am acceptat acest lucru la maniera voluntară, benevolă, de consultanţi. Dacă domnul Petrache ar fi acceptat invitaţia Federaţiei şi a noastră la dialog în sala de gimnastică, probabil nu mai eram miraţi atât de tare momentul aprilie 2016, ci ar fi cunoscut situaţia de mai devreme şi poate s-ar fi putut soluţiona ceva prin sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Dar ca să ajuţi pe cineva, trebuie să ai pe cine să ajuţi", a declarat Mariana Bitang la Realitatea TV.

"Din nefericire, la nivelul lotului au fost extraordinar de multe probleme de sănătate, probleme care nu au apărut în acest interval de timp, ele s-au cronicizat, s-au acutizat şi fetele mai mult au fost prin spitale şi la doctori, decât în sala de pregătire. Dar este o problemă de sistem, pe care domnul Petrache o sesiza, iar dacă noi nu vom întoarce capul să facem o şcoală de antrenori, să-i ţinem în ţară, să-i plătim corespunzător, să investim la nivel de începători în care nimeni nu investeşte... Au nevoie şi loturile de susţinere. Este inadmisibil ca în intervalul 2012-2016, singura susţinere din partea COSR să fie câteva luni de indemnizaţie pentru Cătălina Ponor. E o sugestie, un sfat: trebuie să fie mai aproape de oameni, că sunt sportivi, că sunt antrenori. Nu ştiu filiera ce a cerut, dacă a cer Federaţia Română de gimnastică, pentru că nu fac parte din staff-ul Federaţiei. Noi ne-am chinuit foarte tare să desfăşurăm proiectul "Ţară, ţară, vrem campioane" şi sperăm să producă, dar şi aici cred că COSR ar trebui să lase orgoliile deoparte şi să ni se alăture, pentru că noi nu producem pentru noi, ci tot pentru lumea sportului românesc (...) Este o imensă problemă de sistem. Dacă cineva vrea să salveze gimnastica românească trebuie toată lumea să lase orgoliile deoparte şi să stea să pună la punct un program de reconstrucţie. Este singura şansă pe care o mai are gimnastica românescă. Dacă nu facem decât să aruncăm vina de la unul la celălalt, nu se va realiza absolut nimic. Indiferent cât doreşte domnul Petrache să ne arunce responsabilitatea în spate, deocamdată nu avem nicio calitate oficială în cadrul Federaţiei Române de Gimnastică, cum nu avem niciun contract pe care dânsul îl insinuează... Avem un contract de sponsorizare care susţine 200 de copii şi 36 de antrenori din ţară, deci o mare diferenţă... ", a adăugat aceasta.

Dezastru în gimnastica românească. Echipa feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice

De altfel, fostul antrenor al echipei feminine de gimnastică a României, Octavian Bellu, a declarat pentru Mediafax că se aştepta ca gimnastele să rateze calificarea la Jocurile Olimpice şi spune că regretă că s-a implicat timp de 4 luni în pregătirea lotului.

"Dacă se doreşte neapărat un ţap ispăşitor, mă ofer eu. Indiferent cum priveşti situaţia tot Bellu şi Bitang sunt vinovaţi. Rezultatul era previzibil. Aceste fetiţe care trebuiau să-şi depăşească limitele au mers accidentate, cu infiltraţii, accidentări mai vechi iar altele reveneau după pauze mai vechi. Cătălina Ponor a ajutat cât a putut. eu zic din 2000, de la Atlanta, că lucrurile se vor stinge. Şi la Atlanta am fost la limită. În 2012, la Londra, dacă nu se întorceau Cătălina şi Sandra, lucrurile stăteau la fel de prost." a spus Octavian Bellu.

"Am semne de întrebare în ceea ce priveşte fetele care ajung la lot. Eu am impresia că nu-şi doresc să facă performanţă, că nu le place acest sport. Eu nu pot să dau sfaturi. Acum sunt în afara fenomenului. Alături de Mariana Bitang am vrut să dau o mână de ajutor, dar nu am avut pe cine ajuta. Nu poţi să merg la infinit cu nişte fetiţe care sunt la lot doar pentru că au vârsta. Şcoala românească de gimnastică există, dar dacă nu se va schimba ceva o să fie şi mai rău. Să sperăm că am învăţaat ceva din această experienţă" a adăugat el.

Echipa feminină de gimnastică a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, prima dată după 48 de ani. Din 1968 încoace, România a participat întotdeauna şi a fost medaliată la Jocurile Olimpice. Acum, însă, nici măcar nu va fi prezentă, după ce echipa feminină de gimnastică artistică a ţării noastre a ratat calificarea la Rio.

Azi-noapte, româncele au terminat pe locul cinci la finalul primelor trei din cele patru subdiviziuni ale turneul preolimpic de la Rio, în condiţiile în care doar primele patru clasate merg la Olimpiadă. Echipa noastră a acumulat 216,569 de puncte, la capătul unui concurs plin de ratări. În faţa sa au fost Brazilia, Germania, Australia şi Elveţia. Iar locul şase a fost ocupat de Coreea de Sud.

În concurs au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbura, Anamaria Ocolişan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan şi Silvia Zarzu. Ponor a obţinut cea mai mare notă dintre gimnastele României, 14,600 la bârnă, dar a ratat la sărituri. România a obţinut un total de 56,123 de puncte la sărituri, 50,599 de puncte la paralele, la barna a avut 55,007 puncte, iar la sol, 54,840 de puncte.