MENIU

Nesta Carter face apel la TAS după ce a fost depistat pozitiv la JO

Atletul jamaican Nesta Carter va face apel la Tribunalul de Arbitraj pentru Sport de la Lausanne, după ce a fost găsit vinovat de dopaj la JO 2008 de la Beijing, unde a cucerit aurul olimpic cu ștafeta jamaicană de 4x100 m, din care a făcut parte și starul atletismului mondial Usain Bolt.   

"Domnul Carter va face apel la Tribunalul de Arbitraj pentru Sport", a declarat agenției Reuters, citată de Agepres, avocatul lui Carter, Stuart Stimpson.

Comitetul Internațional Olimpic a oficializat miercuri descalificarea lui Carter de la JO de la Beijing, după un vast program de reanalizări ale eșantioanelor, lansat în ultima perioadă. Sprinterul, depistat pozitiv la metilhexanamină (un stimulent), a făcut parte din ștafeta de 4x100 m care a câștigat medalia de aur, alături de Usain Bolt, Asafa Powell și Michael Frater, stabilind totodată un nou record mondial, cu timpul de 37sec.10/100.

În urma deciziei CIO, Usain Bolt rămâne fără una din cele nouă medalii de aur cucerite la trei ediții ale Jocurilor Olimpice (2008, 20012 și 2016).

Nesta Carter (31 ani) a fost prezent și în ștafeta care a cucerit titlul olimpic la 4x100 m și în 2012, la Londra, tot cu un record mondial (36sec84/100). Din acea ștafetă au mai făcut parte Usain Bolt, Michael Frater și Yohan Blake.

După dezvăluirea testului pozitiv al lui Nesta Carter, în iunie anul trecut, Usain Bolt și-a manifestat tristețea. ''Este ceva ce mă îndurerează, ani întregi muncești din greu să colecționezi medalii de aur, pentru a fi campion, mi se rupe inima'', declara el în cotidianul jamaican The Gleaner.

''Astfel de lucruri se întâmplă în viață, dacă se confirmă și va trebui să returnez medalia, o voi face, nu este o problemă pentru mine'', a adăugat cel mai rapid om am planetei, deținătorul recordurilor lumii la 100 m și 200 m.

CIO a confirmat totodată, marți, că atleta rusă Tatiana Lebedeva, vicecampioană olimpică la triplusalt la JO din 2008 de la Beijing, este și ea descalificată și va trebui să returneze medalia cucerită.