MENIU

Moment istoric în fotbalul românesc. Ce se întâmplă la 10 ani de la "sfertul" european Steaua-Rapid

Meciul de fotbal Rapid - Steaua din sferturile de finală ale Cupei UEFA din 2006 ar putea fi reeditat pe un teren de minifotbal în cadrul competiției de amatori Victory Cup, la inițiativa unor foști jucători ai celor două grupări bucureștene.

Fostul fundaș al formației Steaua din 2006, Sorin Ghionea, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că meciul cu Rapid din urmă cu zece ani rămâne o amintire frumoasă și trebuie reeditat. 'Rămâne o amintire frumoasă dubla Steaua — Rapid (foto Prosport), pentru că două echipe românești au ajuns să se dueleze într-o fază superioară a unei competiții importante. Păcat că nu am reușit noi să mergem mai departe de semifinale. Trebuie să reedităm acel meci, dar pe un teren mai mic.

Ar fi frumos. Nu cred însă că ar mai fi încărcătura așa de mare, nici tentația și ambiția care au fost atunci în teren între Steaua și Rapid. Competiția de atunci însemna maximum pentru noi', a spus fostul fundaș, care în prezent evoluează în Victory Cup pentru echipa Pronostic Sportiv.

Colegul de echipă al lui Ghionea din dubla cu Rapid din urmă cu zece ani, Petre Marin, a declarat și el că partida de atunci merită reeditată, deoarece fotbalul românesc nu se va mai întâlni curând cu o asemenea performanță, conform Agerpres.

'Acel sfert de finală nu se va mai întâmpla niciodată ținând cont de ceea ce se întâmplă acum în fotbalul românesc. Suntem mândri de ce am realizat atunci. Este cea mai importantă performanță a unei echipe românești după 1990, semifinala Stelei cu Middlesbrough. Nu găsim o explicație logică a acelui meci cu Middlesbrough nici acum. Cred că nu se va mai întâmpla vreodată ca o echipă românească să ajungă acolo', a afirmat el.

Petre Marin este de părere că tragerea la sorți a partidelor din sferturile de finală ale Cupei UEFA, ediția 2005-2006, a fost aranjată pentru a se evita situația ca două echipe românești să ajungă în semifinale sau chiar finală. 'La tragerea la sorți a sferturilor de finală de acum zece ani cred că a fost ceva aranjat, și nu mi-e rușine să spun. Așa am simțit atunci. Probabil fiind români undeva s-a pus frână, să nu ajungă două echipe în semifinale sau chiar în finală', a adăugat Petre Marin.

Prezent la conferința de presă, fostul mijlocaș rapidist Valentin Negru și-ar dori să se reediteze meciul din martie 2006. 'Acum zece ani a fost o perioadă frumoasă pentru fotbalul românesc, Rapid și Steaua aveau echipe foarte bune atunci. Îmi pare rău de ce se întâmplă acum, Rapid se chinuie în Liga a II-a, Steaua se zbate să își recapete sigla și joacă la Pitești. Trebuie vorbit în primul rând cu Vasile Maftei, el era căpitanul nostru în 2006 și el ar trebui să ne strângă pentru reeditarea acelui meci cu Steaua. Eu sunt dispus să vin și să joc cu cea mai mare plăcere', a afirmat el.

Negru este de părere că Rapid ar fi reușit calificarea în finala Cupei UEFA din 2006 dacă ar fi jucat în locul Stelei în semifinale împotriva formației Middlesbrough. 'Din acea dublă cu Steaua din sferturi cel mai frumos moment a fost calificarea în fața celor de la Hamburg. Pentru că meciul cu Steaua nu îl pot trece la lucruri frumoase având în vedere că am ratat calificarea. A fost un meci care o să ne urmărească toată viața. Noi credem că am fi reușit mai mult decât Steaua în semifinale contra celor de la Middlesbrough. Dar noi nu am trecut de Steaua și nu putem să facem decât presupuneri acum', a afirmat Valentin Negru.

În urmă cu zece ani, echipele Rapid și Steaua se întâlneau în dublă manșă în sferturile de finală ale Cupei UEFA. Steaua a reușit să se califice în semifinale după două rezultate de egalitate, 1-1 pe stadionul Giulești (30 martie 2006) și 0-0 pe teren propriu (6 aprilie 2006), grație golului marcat în deplasare.

Foștii fotbaliști Sorin Ghionea, Petre Marin și Valentin Negru au fost prezenți, joi, la conferința de presă în cadrul căreia a fost anunțat parteneriatul dintre Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România — Romanian Bookmakers și organizatorii Victory Cup.

Victory Cup, turneu de minifotbal rezervat fotbaliștilor amatori, va oferi premii totale în valoare de 3.500 de euro la cea de-a cincea sa ediție.

La turneu vor participa 40 de echipe, printre care se numără și echipa Pronostic Sportiv alcătuită din foști fotbaliști profesioniști precum Petre Marin, Sorin Ghionea, Gigel Coman, Ionuț Mazilu, Sorin Ghionea, Bogdan Pătrașcu, Sorin Paraschiv, Cătălin Liță și Adrian Neaga. Competiția Victory Cup se află în proces de monitorizare pentru afilierea la Federația Română de Minifotbal.

Mai multe articole despre:
Steaua-Rapid