MENIU

JO 2008: Șase sportivi deposedați de medaliile cucerite la Beijing

Șase sportivi care au urcat pe podium la Jocurile Olimpice de vară din 2008 au fost deposedați de medaliile cucerite la Beijing după ce au fost depistați pozitiv în urma reanalizării eșantioanelor recoltate în timpul competiției, informează AFP.

Numele celor șase sportivi, care fac parte dintr-un grup de nouă depistați dopați, au fost dezvăluite miercuri de Comitetul Internațional Olimpic (CIO). Este vorba de trei halterofili — ucraineanca Olga Korobka (locul 2 la categoria 75 kg), belarusa Nastasia Novikova (locul 3 la categoria 53 kg) și compatriotul acestuia Andrei Rîbakov (locul 2 la categoria 85 kg)—, doi luptători — uzbecul Soslan Tighiev (locul 2 la categoria 66-74 kg) și kazahul Taimuraz Tighiev (locul 2 la categoria 84-96 kg), precum și atleta rusă Ekaterina Volkova, ocupanta locului 3 la 3.000 m obstacole.

Toți cei șase sportivi au pierdut medaliile cucerite la JO 2008, după ce în urma noilor analize s-a depistat prezența substanței dopante turinabol în eșantioanele care l-au fost recoltate la Beijing, conform agerpres.

Numele sportivilor care vor intra în posesia acestor medalii nu au fost deocamdată comunicate de către CIO.

Alți trei sportivi au fost depistați pozitiv cu ocazia reanalizării eșantioanelor de la JO 2008: halterofilul azer Sardar Hasanov și atleții Wilfredo Martinez (Cuba) și Josephine Nnkiruka Onyia (Spania).

Noile analize ale eșantioanelor prelevate pe durata Jocurilor de la Beijing au permis deja depistarea a 60 de cazuri de dopaj.

În total, au fost reanalizate până acum 1.243 de eșantioane recoltate la JO 2008 de la Beijing și JO 2012 de la Londra, grație metodelor științifice care au evoluat, precum și pe baza informațiilor țintă care au fost obținute începând din vara anului 2015.

Mai multe articole despre:
JO 2008