MENIU

Imagini de senzaţie din Satul Olimpic! Sportivii români mănâncă în cel mai mare restaurant din lume

Poftă bună! Pregătiți-vă să intrați în cel mai mare restaurant din lume. Este Rio 2016 Olympic Dining Hall și funcționează într-un cort imens, al doilea de pe planetă ca volum și suprafață după celebrul Han Șatâr, din Astana, Kazahstan (http://natgeotv.com/…/megast…/galleries/worlds-biggest-tent…).

Mai întâi, cifrele: suprafață 21.700 mp, volum 4.2 milioane mc, lungime 310 m, lățime 70 m. Cât trei terenuri de fotbal cu tot cu vestiare, sau ca un hangar în care ar putea încăpea lejer cinci jumbo jet-uri Boeing 747 (avionul acela cu etaj). Bucătăria este în spatele instalațiilor profesionale ultramoderne și procesează zilnic 210 tone de ingrediente pentru cca 60.000 de porții. 20 de chefi supervizează totul, jumătate fiind din afara Braziliei. Patru milioane de farfurii biodegradabile vor fi folosite pe durata Jocurilor Olimpice și Paralimpice de cei 18.00 de atleți, antrenori și membri ai staff-urilor.


Cantina e pe sistemul "împinge tava" - extrem de popular în Țara Cafelei - și este împărțită în două mari compartimente separate de pereți mobili. Primul ocupă cam 15% din spațiu și este folosit de voluntari și de personalul de întreținere.Cel al sportivilor are cinci mari secțiuni Braziliană, Asiatică, Internațională, Paste și Pizza, Halal și Kosher. La desert sunt toate prăjiturile și înghețatele posibile, bașca 40 de feluri de fructe locale ce pot fi și stoarse. Nu există alcool, băuturile carbogazoase plus apa sunt de la Coca Cola, iar cine dorește poate servi și cafea, lapte sau ciocolată caldă. Totul este gratuit și liber de chimicale și mai ales de substanțe anabolizante care ar putea dăuna la controlul antidoping. Carnea bio provine de la ferme locale verificate, riscul ca un steroid precum Clenbuterolul să fie în ea fiind zero.


Atleților nu le este permis să intre cu bagaje sau cu mâncare din afară pentru a exclude eventuale reclamații. Bagajele sunt lăsate la garderobă, înainte de intrarea în restaurant. Pot lua in camere lichide, pot mânca ce vor în orice cantitate.
Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii, îmi spunea ieri că "mâncarea e sub așteptări". Pe de altă parte, Andu Epuran, șeful misiunii, era mulțumit de ofertă, "peste toate Jocurile la care am fost". Subsemnatul are două critici: se putea mai bine la ciorbe și la friputile de vită!

Dorin Chioţea, corespondent special la Rio de Janeiro