MENIU

Hagi, o nouă gafă simpatică. Ce-a vrut să spună și ce i-a ieșit :)

Hagi

Hagi nu este de acord cu naturalizarea lui Harlem Gnohere și a vorbit răspicat despre acest lucru. "Regele" a făcut, însă, o nouă gafă de exprimare.

Hagi a vrut să spună "naturalizare", dar a rostit "naționalizare", atunci când s-a referit la fotbalistul lui FCSB, Harlem Gnohere.

"Să vină să naționalizeze România cu cine vreți. Am zis doar că Drăguș ar merita să fie selecționat. De acolo, s-a înțeles că Hagi atacă Federația. Mie îmi place fotbalul și trebuie să îndur și aceste lucruri", a afirmat Hagi aseară.

"Regele" a repetat eroarea făcută în urmă cu doar o zi, atunci când a spus: "Am văzut că vreți să naționalizați pe cineva. Este bun, dar avem vârfuri care dau goluri. Drăguș este român și nu mai trebuie naționalizat. Sau trebuie, că-i de la Hagi?"

Ce a fost naționalizarea

Naționalizarea a fost o măsură abuzivă folosită de comuniști, prin care s-a făcut, peste noapte, un transfer al proprietății private a oamenilor în proprietatea statului.

Pe 11 iunie 1948, 1.050 de întreprinderi industriale, bancare sau de asigurări treceau în mâinile statului, ca "bun de consum al poporului", conform Legii 119 a naţionalizării. Prin lege, aceste bunuri private erau luate şi puse în domeniul statului, iar acţiunea era prezentată ca fiind "pentru binele poporului şi în numele lui". 

Au urmat imobilele şi locuinţele. În anul 1950, prin Decretul 92, au fost trecute „în proprietatea statului ca bunuri ale întregului popor, fără nicio despăgubire şi libere de orice sarcini sau drepturi reale de orice fel”: imobilele foştilor industriaşi, moşieri, bancheri şi mari comercianţi, hotelurile cu întreg inventarul lor, imobilele în construcţie, avariate sau distruse.

Pe scurt, comuniștii au confiscat averile oamenilor în 1948 și 1950, peste noapte, și asta brusc, fără ca oamenii să poată face ceva și fără să primească nicio despăgubire.