MENIU

Document | Prima menţiune referitoare la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo apărută în presă

<p>Ziarul Sportul din 23 mai 1968. Arhiva: Cristian Otopeanu</p>
<p>Ziarul Sportul din 23 mai 1968. Arhiva: Cristian Otopeanu</p>
<p>Ziarul Sportul din 23 mai 1968. Arhiva: Cristian Otopeanu</p>
Revista Sport din martie 1969. Arhiva: Cristian Otopeanu

Căutând în arhive, realitatea.net a găsit prima menţiune referitoare la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo apărută în presa românească. Se întâmpla pe 23 mai 1968, în ziarul "Sportul".

În perioada 7-9 decembrie 2018, Sala Polivalentă din Bucureşti a găzduit unul dintre cele mai mari evenimente sportive pe care România le-a organizat în ultimii ani: Campionatul European al Cluburilor la Judo, ediţia 2018 - Liga Campionilor şi Liga Europei.

Totodată, pe 8 decembrie, a avut loc Gala Aniversară a Federaţiei Române de Judo, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţare.

Cu acest prilej, site-ul realitatea.net a căutat în arhive şi a găsit prima menţiune referitoare la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo apărută în presa românească. Se întâmpla pe 23 mai 1968, în singurul cotidian sportiv al acelor vremuri, "Sportul".

Astfel, chiar pe prima pagină, ziarul Sportul de joi, 23 mai 1968, anunţa "Constituirea Federaţiei Române de Judo".

În ştire se menţiona: "Ieri, la sediul C.N.E.F.S. (n.r Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport), a avut loc şedinţa de constituire a FEDERAŢIEI ROMÂNE DE JUDO. Ca preşedinte al F.R.J. a fost ales tov. general maior PAUL MARINESCU, iar ca secretar general general, prof. ANTON MURARU".

De asemenea, realitatea.net a căutat şi a găsit primul material amplu despre judo-ul românesc apărut după înfiinţarea Federaţiei. Se întâmpla în martie 1969, atunci când revista ilustrată Sport publica un material intitulat "Judocanii de la I.O.R.", unde I.O.R. însemna Întreprinderea Optică Română.

Revista Sport din martie 1969 a dedicat o pagină întreagă prezentării echipei IOR, ilustrată cu trei fotografii. În text se menţiona, printre altele, că "în judo există 7 centuri: albă - pentru începători şi apoi în ordine: galbenă, portocalie, verde, albastră, maro şi neagră" şi că "nu se admit absenţe" de la antrenamentele conduse de inginerul-antrenor Liviu Urmă, "un neobosit şi pasionat propagator al judo-ului".

Totul se încheia subliniindu-se munca depusă de băieţi şi de fete în acest "frumos şi util sport".

CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINILE!


ZIARUL SPORTUL DIN 23 MAI 1968

 

REVISTA SPORT DIN MARTIE 1969

 

Nota: Ziarul Sportul din mai 1968 si revista Sport din martie 1969 provin din colectia jurnalistului Cristian Otopeanu

 

 

.