MENIU

DOSARUL TRANSFERURILOR. Greii fotbalului românesc au petrecut prima noapte la închisoare

Cristi Borcea

DOSARUL TRANSFERURILOR. Toţi cei opt inculpaţi din DOSARUL TRANSFERURILOR - Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica, Cristi Borcea, George Copos, Jean Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu - au fost condamnaţi la închisoare cu executare în DOSARUL TRANSFERURILOR. Fraţii Becali şi Cristi Borcea se află în carantină la Porta Albă, în puşcările lângă Gigi Becali, iar Meme Stoica, George Copos şi Gică Popescu se află în carantină la Rahova.

DOSARUL TRANSFERURILOR.

UPDATE: Fraţii Ioan şi Victor Becali, precum şi Cristi Borcea, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare în dosarul transferurilor de jucători, s-au prezentat, marţi seară, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, urmând ca miercuri să fie duşi la Penitenciarul Poarta Albă.

Fraţii Ioan şi Victor Becali au venit la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa în jurul orei 18.00, iar Cristi Borcea câteva zeci de minute mai târziu, pentru întocmirea, conform normelor legale, a formelor de încarcerare.
Cei trei vor rămâne peste noapte în arestul Poliţiei Judeţene Constanţa, urmând ca miercuri dimineaţă să fie transferaţi la Penitenciarul Poarta Albă, unde vor rămâne aproximativ trei săptămâni.

DOSARUL TRANSFERURILOR. UPDATE: George Copos, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica şi Jean Pădureanu, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători, au fost duşi, marţi seară, la Penitenciarul Rahova, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Poliţie.

Conform surselor citate, fostul acţionarul majoritar al FC Rapid George Copos, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, managerul general al FC Steaua Mihai Stoica şi fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu au fost duşi la Penitenciarul Rahova, în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de instanţă.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, marţi, la închisoare cu executare pe toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în dosarul transferurilor.

DOSARUL TRANSFERURILOR. UPDATE: Fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova Gigi Neţoiu, condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători, a fost adus, marţi seară, la sediul Poliţiei Dolj, pentru punerea în executare a mandatului de arestare
Gigi Neţoiu a fost adus la sediul Poliţiei Judeţene Dolj, în jurul orei 21.30, cu o maşină a Poliţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Neţoiu, care era îmbrăcat în trening şi purta o şapcă pe cap, a declarat că nu se aştepta la o astfel de decizie.
"Nu mă aşteptam la o asemenea decizie, dar vedeţi că sunt pregătit să intru în joc, să intru în teren (n.r. - el a arătat spre ţinuta sa sport). Din punctul meu de vedere e o hotărâre nedreaptă. (...) În viaţă trebuie să trecem prin toate. Mă consider nevinovat şi de acum încolo vor decide avocaţii, mai sunt şi alte căi de atac şi vom vedea", a spus Neţoiu.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Tot în DOSARUL TRANSFERURILOR, Mihai Stoica a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Cristi Borcea a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Victor Becali - 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Gică Popescu - 3 ani şi o lună de închisoare cu executare. Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Sentinţele anunţate în DOSARUL TRANSFERURILOR

George Copos - 3 ani şi 8 luni cu executare
Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni cu executare
Cristi Borcea - 6 ani şi 4 luni cu executare
Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni cu executare
Victor Becali - 4 ani şi 8 luni cu executare
Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni cu executare
Gică Popescu - 3 ani şi o lună cu executare
Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni cu executare

DOSARUL TRANSFERURILOR. Sentinţa Curţii de Apel în DOSARUL TRANSFERURILOR

DOSARUL TRANSFERURILOR. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au finalizat în 11 februarie dezbaterile în DOSARUL TRANSFERURILOR şi au stabilit să dea decizia în 25 februarie. La 25 februarie însă, instanţa a amânat pronunţarea verdictului din DOSARUL TRANSFERURILOR pentru 4 martie.

La ultimul termen de judecată din DOSARUL TRANSFERURILOR, procurorul a solicitat pedepse de închisoare cu executare pentru fraţii Ioan şi Victor Becali, George Copos şi Cristian Borcea, în cazul lui Mihai Stoica precizând că faptele s-au prescris conform noului Cod Penal. Pentru Gheorghe Popescu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu, procurorul a cerut închisoare cu suspendare.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Pedepsele cerute de procurori

George Copos - pedeapsa de închisoare cu executare pentru o perioadă de la 1 la 5 ani;

Jean Pădureanu - pedeapsă de trei ani cu suspendare, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Mihai Stoica - în cazul său faptele incriminate sunt prescrise conform noului Cod Penal (intrat în vigoare la 1 februarie);

Cristian Borcea - pedeapsă cu executare de şapte ani, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel ;

Ioan Becali - pedeapsa cu executare de opt ani, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Victor Becali - şapte ani cu executare, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Gheorghe Neţoiu - aceeaşi pedeapsă stabilită de Curtea de Apel, trei ani cu suspendare;

Gheoghe Popescu - s-a solicitat pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, la fel ca în precedenta soluţie a Curţii de Apel

DOSARUL TRANSFERURILOR. Avocaţii celor şapte inculpaţi, cu excepţia reprezentantului lui Mihai Stoica, au solicitat instanţei schimbarea încadrării juridice a anumitor fapte, conform noului Cod Penal.

Jean Pădureanu, fostul preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, este internat, de duminică, la Spitalul Elias din Capitală, din cauza unor probleme cardiovasculare severe, acesta având şi diabet, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Istoricul pe scurt

La 20 mai 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită DOSARUL TRANSFERURILOR de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.

Instanţa supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat "în totalitate" decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în DOSARUL TRANSFERURILOR, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din DOSARUL TRANSFERURILOR. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Pedepsele decise de Tribunalul Bucureşti

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care a decis definitiv să retrimită DOSARUL TRANSFERURILOR pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Afacerile acuzate de DNA

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.