MENIU

Declinul unui mare campion! Roger Federer a ieşit din top 10 ATP. Andy Murray, noul lider mondial

Britanicul Andy Murray are noul rege al tenisului mondial, în timp ce elveţianul Roger Federer a ieşit din top 10 pentru prima dată în ultimii 14 ani şi se află pe poziţia a 16-a.

Duminică, Andy Murray a câştigat turneul de Masters Series de la Paris şi l-a devansat cu 405 puncte pe sârbul Novak Djokovic în ierarhia mondială individuală, scrie Mediafax.

Murray (29 de ani) este în premieră lider mondial şi primul jucător din Marea Britanie care reuşeşte această performanţă, de la introducerea ierarhiei computerizate în 1973. Totodată, Andy este al doilea cel mai în vârstă lider ATP în premieră, după John Newcombe în 1974 (30 de ani şi 11 zile). Murray deţine şi recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp între ocuparea poziţiei secunde ATP (pentru prima dată) şi clasarea pe primul loc în lume: şapte ani şi două luni.

Andy Murray a avut un an senzaţional, cu 11 finale în 12 turnee şi 74 de victorii. Britanicul a câştigat opt turnee în 2016: Roma-zgură, Queen's-iarbă, Wimbledon-iarbă, Jocurile Olimpice-hard, Beijing-hard, Shanghai-hard, Viena-sală şi Paris-sală.

 Rocada dintre Novak Djokovic şi Andy Murray nu este singura schimbare importantă produsă la vârful ierarhiei mondiale. Roger Federer, cel mai titrat tenismen al planetei, a ieşit din top 10 ATP pentru prima oară după 14 ani. Elveţianul nu s-a mai clasat în afara primilor zece din octombrie 2002, pentru ca luni să cadă 9 poziţii, de pe locul 9 ATP până pe 16 ATP.

Declinul lui Federer a fost declanşat de accidentarea suferită în luna iulie, elveţianul nemaiputând evolua în circuit după o operaţie la genunchi. Ajuns la 35 de ani, deţinătorul a 17 titluri de Mare Şlem promite să revină mai puternic în luna ianuarie a anului viitor, atunci când va forţa reintrarea în elită

Mai multe articole despre:
Roger Federer Andy Murray clasament ATP