MENIU

O alternativă de criză! Anglia, pregătită să organizeze Cupa Mondială din 2022

Anglia ar fi capabilă şi chiar doritoare să organizeze Campionatul Mondial de fotbal din 2022, dacă decizia de a-i acorda acest eveniment Qatar-ului este retrasă. Regulamentele FIFA interzic, însă, desfăşurarea a două ediţii successive ale Cupei Mondiale pe acelaşi continent.

Ministrul sporturilor din Marea Britanie, John Whittingdale, susţine că Anglia are facilităţile necesare organizării competiţiei fotbalistice supreme, cu atât mai mult cu cât ţara sa a dus o campanie impresionantă, deşi neîncununată de success, pentru a i se atribui calitatea de gazdă a Cupei Mondiale din 2018, ce va avea loc în Rusia.

“Având în vedere acest ultim aspect, este puţin probabil ca FIFA să ia o decizie în acest sens,” a recunoscut Whittingdale. Premierul David Cameron a fost de accord cu comentariile lui Whittingdale, dar a subliniat că prioritatea sa este acţiunea de “curăţare”a FIFA.

Australia, care a pierdut competiţia organizării Cupei Mondiale în favoarea Qatar-ului, şi-a exprimat şi ea disponibilitatea de a găzdui evenimentul din 2022. Totuşi, ministrul australian al sporturilor, Sussan Ley, precizat că ţara sa nu-şi va înainta din nou candidatura în lipsa unor schimbări majore la FIFA.

Chiar  înainte să iasă la iveală dovezi că Rusia şi Qatar au cumpărat voturile, a fost evident că rezultatul voturilor pentru ţara gazdă a Mondialelor din 2018 şi 2022 este cel puţin bizar. De fiecare dată a câştigat exact ţara cel mai puţin pregătită, din toate punctele de vedere, pentru a găzdui o asemenea competiţie. Cazul Mondialelor din 2018 este relevant.

Anglia, ţara cu cea mai mare tradiţie în fotbal, cea mai mare medie de spectatori, cea mai bună infrastructură şi cel mai înalt nivel de trai, a fost prima scoasă din cursă. Apoi, în finala în trei, Belgia şi Olanda, care candidau în comun, au primit doar două voturi.

Plecarea lui Blatter lasă Rusia şi Qatar, ţările care au câştigat organizarea turneelor finale ale Mondialelor din 2018 şi 2022, fără principalul susținător, iar Mondialul din 2018, „arde“ la propriu, deoarece până la startul său a mai rămas puţin timp. Numai o ţară cu o infrastructură foarte bine pusă la punct ar putea prelua din mers organizarea și aceasta ar putea fi Anglia.
 
Mai multe articole despre:
FIFA corupţie Anglia criză Qatar Cupa Mondială 2022