MENIU

Cozmin Gușă: Obiectivul României la Mondialele de Judo este câștigarea unei medalii

Obiectivul delegației României la Campionatele Mondiale de la Budapesta (28 august - 3 septembrie) este câștigarea unei medalii, a declarat președintele Federației Române de Judo (FRJ), Cozmin Gușă, pentru agerpres.ro.

"Obiectivul nostru la Mondiale este o medalie. O medalie care să confirme poziția României în primele 10 țări ale judo-ului mondial. Iar asta nu este puțin deloc, numai dacă ne gândim că România are 3.500 de sportivi, iar, de exemplu, Brazilia aproximativ 1 milion. Noi suntem pe un trend bun și vrem să ne punem pe harta judo-ului cu pretenții la medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo", a spus Gușă.

În absența Andreei Chițu, accidentată, și a Corinei Căprioriu, retrasă temporar, șanse la medalii vor avea șase sportivi. "Monica Ungureanu (48 kg) este într-o formă foarte bună, Loredana Ohâi (57 kg) vine după o accidentare de jumătate de an, dar a revenit bine și sperăm să confirme la această ediție a Mondialelor. De asemenea, Ștefania Dobre debutează la 63 de kilograme, dar are și ea șansa ei. La masculin îi avem pe Marcel Cercea și Alexandru Raicu la 73 de kilograme, doi sportivi competitivi. Și bineînțeles, Daniel Natea, care s-a accidentat în luna iulie, dar de la 1 august s-a antrenat bine și poate obține o medalie", a adăugat președintele FRJ.

Cozmin Gușă se așteaptă la o competiție foarte dură la Budapesta. "Mondialele acestea se anunță cele mai competitive din istorie, în primul rând pentru că Budapesta este trambulina de lansare pentru Tokyo 2020. Apoi se inaugurează sistemul nou pe echipe, cu 3 băieți și 3 fete, și nu în ultimul rând premiile care se vor acorda. La Budapesta organizatorii vor da pentru prima oară în istorie premii în valoare totală de 1 milion de euro. Iar acest lucru obligă și federațiile să dubleze premiile pentru medaliați. Așa că miza va fi extrem de mare și ne așteptăm la o competiție dură", a precizat Cozmin Gușă.

Lotul României pentru Campionatele Mondiale de judo de la Budapesta este format din 14 sportivi: masculin — Marcel Cercea (73 kg), Alexandru Raicu (73), Vlad Vișan (81 kg), Cristian Bodîrlău (90 kg), Mark Stoica (90 kg), Luca Kunszabo (100 kg), Valentin Radu (100 kg), Daniel Natea (+100 kg), Mircea Croitoru (+100 kg); feminin — Alexandra Pop (48 kg), Monica Ungureanu (48 kg), Larisa Alexandra Florian (52 kg), Loredana Ohâi (57 kg), Ștefania Dobre (63 kg).

Campionatele Mondiale de judo se vor desfășura la Budapesta, Ungaria, în perioada 28 august — 3 septembrie.

Vineri și sâmbătă se desfășoară congresele IJF și EJU de alegere a conducerii pentru următorul ciclu, respectiv validarea noilor regulamente de concurs valabile pentru competițiile de până la Tokyo 2020. Duminică va fi Gala Aniversară a IJF la 65 de ani de la înființare, cu prezența unor mari personalități din politică și din sportul mondial, unde, alături de vedete internaționale precum Al Bano, este invitat și românul Marcel Pavel.

Realitatea TV va transmite de la fața locului cele mai semnificative momente ale manifestărilor și ale competiției, prin transmisii zilnice sponsorizate de către Federația Română de Judo.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă judo campionate judo