MENIU

Atleta de origine română care s-a dopat ca Şarapova nu va participa la Mondialele de la Portland

Atleta ucraineană Natalia Lupu, campioană europeană indoor la 800 m în anul 2013, nu va participa la Campionatele Mondiale în sală, de la Portland (Statele Unite), după ce a fost depistată pozitiv la meldonium, cu ocazia unui control antidoping, a anunțat Federația de la Kiev.

"Agenția Mondială Antidoping (AMA) are întrebări pe care dorește să i le adreseze Nataliei Lupu în legătură cu utilizarea meldoniumului", a indicat forul ucrainean într-un comunicat.

Natalia Lupu, în vârstă de 28 ani, născută la Cernăuți, a explicat ea însăși că i-a fost prescris meldonium începând din anul 2001, din cauza problemelor cardiace, conform aceleiași surse. Însă a renunțat să mai utilizeze substanța respectivă încă de anul trecut, după ce a aflat că aceasta a fost adăugată de AMA pe lista produselor interzise începând de la 1 ianuarie 2016, conform Agerpres.

"Am încetat să mai iau meldonium de la jumătatea lunii noiembrie, pentru a putea participa la competiții", a precizat sportiva, citată în comunicatul Federației ucrainene de atletism.

Natalia Lupu a fost suspendată pentru dopaj în anul 2014, după ce a fost depistată pozitiv la stimulentul metilhexanamină, cu ocazia Campionatelor Mondiale în sală de la Sopot, unde s-a clasat pe locul 5.

Numeroși sportivi, în special din Rusia și fostul spațiu sovietic, au fost depistați pozitiv la meldonium de la începutul acestui an, cel mai cunoscut caz fiind cel al jucătoarei ruse de tenis Maria Șarapova, care a dezvăluit că a fost controlată cu ocazia Openului Australiei 2016 de la Melbourne.

După anunțul făcut de Șarapova, AMA a precizat că au fost înregistrate 99 de cazuri pozitive la meldonium începând cu data de 1 ianuarie.

Pus la punct în anii '70 în fosta Uniune Sovietică, meldonium este la bază un medicament protector al celulelor cardiace, vândut doar în țările din Est, și se consideră că îmbunătățește rezistența la efort, acesta fiind motivul pentru care este utilizat de mulți sportivi.

Mai multe articole despre:
natalia lupu dopata