MENIU

Alex Creț, bronz la Mondialele de juniori din Ecuador! Pronostic optimist, bilanț merituos, dar sub potențial.

Cozmin Gușă - Președinte FR Judo

Pronosticul participării României la aceste Campionate Mondiale, optimist dar în acord cu valoarea sportivilor noștri, era de 3 medalii, dintre care cel puțin una de aur. Bilanțul participării este o medalie de bronz și un loc 5, bilanț merituos, dar sub potențialul celor 4 reprezentanți români, potrivit www.frjudo.ro

Alex Creț la -90 kg a avut o evoluție în stil de mare campion, finalizând prin ippon fiecare meci câștigat, având o singură ezitare în semifinale, care l-a văduvit de titlul de campion mondial de juniori, pe care l-ar fi meritat conform valorii sportive.

Ioan Dzitac s-a bătut excepțional la -66 kg, a obținut însă doar locul 5, o mică greșeală combinată cu un arbitraj relativ defavorabil lui din semifinală, l-au privat de șansa unei medalii valoroase.

Alexandru Matei la -60 kg a fost învins în primul tur, dar după o evoluție bună și o decizie a arbitrilor pe care nici comentatorii meciului n-au priceput-o.

În fine, Florentina Ivănescu la -63 kg, una dintre favoritele categoriei și pretendentă la aur, a fost eliminată prin decizia ulterioară a acelorași arbitri ce-i acordaseră ippon-ul cu doar 20 de secunde înainte. Un eveniment regretabil pentru arbitrajul din IJF, care este acuzat din ce în ce mai des de “dubla măsură” în evaluarea acestui gen de situații, cărora le-au căzut victimă Ivănescu în Ecuador sau Laris Borș la Zagreb, o decizie interpretată invers defavorizându-l pe Alex Raicu la Tokyo în 2021. Detaliu semnificativ în cazul oportunității ratate a Florentinei Ivănescu (prin procedura descrisă mai sus), este că olandeza ce-a câștigat aurul alaltăieri este aceeași pe care Flori a învins-o destul de ușor la Europenele de Seniori de la Sofia.

Felicitări sportivilor juniori și antrenorilor pentru eforturi și rezultate, așteptăm “replica” celor și mai tineri peste două săptămâni la Campionatele Mondiale de Cadeți!
HAI ROMÂNIA! ✌️🥋

Cozmin Gușă
Președinte FRJudo

Mai multe articole despre: