MENIU

Alegeri FIFA. Campionatul Mondial din 2018 ar putea fi boicotat de federaţiile naţionale de fotbal

Joseph Blatter

Votul pentru alegerea noului preşedinte al FIFA s-a încheiat la ora 19.30, ora României. Rivalul lui Blatter, Alin Bin Al Hussein, are deja sprijinul ferm al UEFA, condusă de Michel Platini. 

Dacă oricare dintre cei doi candidaţi obţine 2/3 din voturi în primul scrutin, cîştigă fără vreun turul 2. (2/3 înseamnă 139 de voturi din 209 asociaţii membre).

În schimb, actualul preşedinte ar putea primi cele mai multe voturi din Asia, Africa şi Oceania. Toate cele 209 federaţii de fotbal din lume au dreptul la un vot, dar acest drept nu poate fi exercitat decât de organizaţiile ale căror reprezentanţi sunt prezenţi la Zurich. Congresul de astăzi a fost întrerupt de urgenţă în urmă cu câteva ore, din cauza unei ameninţări cu bombă.

Poliţiştii elveţieni au declanşat o investigaţie, iar membrii presei au fost evacuaţi temporar, ca parte a măsurilor de securitate. Incidentul are loc la scurt timp după ce preşedintele Federaţiei engleze de Fotbal a declarat că echipele europene ar putea boicota Cupa Mondială din 2018, organizată de Rusia.

Joseph Blatter se confruntă cu un nou atac după declanşarea anchetelor de proporţie ce vizează FIFA. Echipele europene de fotbal ar putea boicota în masă Cupa Mondială din Rusia, în cazul în care Blatter va rămâne la şefia FIFA. Greg Dyke, preşedintele Federaţiei engleze de Fotbal a făcut propunerea după ce a avertizat că retragerea naţionalei britanice din competiţie "nu va avea niciun impact".

Mai multe federatii europene acuză FIFA că a acordat Rusiei dreptul de găzdui Cupa Mondială în urma mitei oferite mai multor înalţi oficiali. Aceleaşi acuzaţii se referă şi la acordarea către Qatar a Cupei Mondiale din 2022, pe baza informaţiilor făcute publice de către anchetatorii americani şi elveţieni.

Acuzaţiile de corupţie vizează acum şi organizarea Mondialului din 2006. Preşedintele Federaţiei Congoleze de Fotbal, Constant Omari, membru în Comitetul Executiv al FIFA, susţine că Germania a mituit federaţia din Oceania pentru a putea organiza Cupa Mondială.

 

Mai multe articole despre:
FIFA Sepp Blatter