MENIU

Zeci de români au rămas fără bani, păcăliți de reclame online care promit ''Câştiguri fabuloase''

Falsele firme de investiții au fost campioanele înșelătoriilor online

Nu este prost cine cere, este prost cine dă. Zicala pare să fie mai actuală ca niciodată, dacă ne uităm la numărul românilor naivi care cad pradă reclamelor ce le promit câștiguri uriașe în cel mai scurt timp. Anul trecut, cele mai eficiente forme de înșelătorie online au fost cele disimulate în spatele unor așa-zise operațiuni financiar-bursiere, cu titluri de acțiuni sau monede virtuale.

86 de persoane din Harghita au fost înşelate cu sume consistente după ce au accesat aşa-zise platforme de investiţii şi le-au transmis date personale unor pretinşi 'analişti financiari'.

 
 

Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, la solicitarea Agerpres, cele 86 de sesizări au fost înregistrate la nivelul Serviciul de Investigaţii Criminale şi au fost depuse de persoane care au pierdut anumite sume de bani după au accesat diverse platforme de investiţii.

 

Cel mai mare prejudiciu reclamat este de 123.000 de Euro

 

În medie, prejudiciile sunt în jur de 10.000-15.000 lei.

Poliţiştii readuc în atenţia tuturor cetăţenilor faptul că metoda de înşelăciune cea mai folosită este prin intermediul reclamelor plasate pe reţeaua de socializare Facebook, 'în care se promit câştiguri fabuloase în perioade scurte de timp'.

Pentru a nu fi înşelaţi atunci când investesc sume de bani cu ajutorul platformelor de trading şi pentru a preîntâmpina situaţii neplăcute, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu acceseze link-urile de pe platformele de socializare, care promit câştiguri mari de bani într-un termen foarte scurt de timp, să nu comunice şi să nu relaţioneze cu 'reprezentanţii' acestor platforme care se prezintă 'analişti financiari', indiferent de insistenţa lor şi de presiunile pe care le fac.

Atenție la aplicațiile instalate

De asemenea, poliţiştii le recomandă oamenilor să nu instaleze aplicaţii de control la distanţă, sub pretextul că îi ajută la tranzacţii, respectiv aplicaţiile AnyDesk şi TeamViewer. 'Instalarea acestor aplicaţii le va oferi persoanelor necunoscute acces la toate datele existente în dispozitiv (telefon, laptop, calculator, tabletă), inclusiv date bancare', se precizează în informarea IPJ Harghita.

Totodată, cetăţenii sunt avertizaţi să nu transmită date personale, date despre conturile bancare, coduri de acces primite de la bancă de tip SMS/notificare în aplicaţia bancară, copii ale documentelor personale, carduri bancare sau orice alte acte. 'Dacă, totuşi, sunt tentaţi să investească sume de bani pentru a cumpăra acţiuni, să verifice din primul moment pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară din România, sau pe orice alt motor de căutare, dacă platforma prezentată de respectivii 'analişti financiari' este autorizată sau există comentarii ale altor utilizatori despre ea', mai precizează sursa citată.

Mai multe articole despre:
romani pacaliti reclame online facebook cistiguri