MENIU

Protest mascat al polițiştilor din Mureș. Donează sânge pentru a lipsi motivat de la serviciu

Donare sange

Poliţiştii din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, afiliaţi Sindicatului European – Europol au declanşat, marţi, un protest inedit față de inechităţilor salariale din sistem. Pentru că astfel de acțiuni sunt interzise, oamenii în uniformă au folosit campania de donare de sânge pentru a putea lipsi motivat o zi.

„În contextul în care poliţiştii nu au voie să declanşeze «grevă» conform Legii 367/2022 privind Dialogul social, pentru a atrage atenţia decidenţilor politici asupra inechităţilor salariale din sistem, Europol filiala Mureş organizează o campanie de donare de sânge «Donăm o dată şi astfel ajutăm medicii să salveze 3 vieţi». E o formă de protest pe care am pus-o în aplicare prin implicarea activă a tuturor poliţiştilor din IPJ Mureş, prin sincronizarea poliţiştilor la nivelul fiecărui inspectorat, astfel încât aceştia să lipsească motivat de la serviciu pentru o zi. Conform Legii 282/2005 şi HG 1364/2006, persoanele care donează sânge beneficiază printre altele, de o zi liberă plătită (în ziua donării). Semnalele colegilor din ţară până la acest moment sunt în proporţie de 30% la nivelul fiecărui inspectorat de poliţie sunt de acord să doneze, ceea ce înseamnă între 100 şi 500 de poliţişti la nivelul fiecărei unităţi de poliţie”, a declarat presei Daniel Oltean, liderul Europol Mureş, potrivit Agerpres.

Între revendicările poliţiştilor se numără eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, acordarea integrală a diferenţelor salariale restante Legii 153/2017, actualizarea normelor legale de hrană şi echipare; actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate la nivelul anului 2009 pentru chirie, calculul sporurilor la salariul de funcţie în plată şi nu la cel din 2009, indexarea şi actualizarea pensiilor militare şi stoparea modificărilor abuzive ale Legii pensiilor militare.

Daniel Oltean susţine că profesia de poliţist a devenit total neatractivă, iar aceasta se datorează salarizării precare a poliţiştilor şi deficitului de personal care este de aproximativ 26%, dar că în realitate cifra ar fi mult mai mare „deoarece statele de organizare ale unităţilor de poliţie nu mai sunt actualizate de aproximativ 15 ani, schema actuală de personal fiind cu mult depăşită faţă de nevoile existente şi situaţia operativă”.

„În zilele ce urmează, vom anunţa calendarul tuturor acţiunilor de protest din luna iunie, pe care le vom realiza împreună cu colegii sindicalişti Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare. Dezastrul continuă la sesiunea de admitere în şcolile de agenţi de poliţie din MAI. După proba scrisă, procentul de ocupare a locurilor arată astfel: la Şcoala de Agenţi de Poliţie ‘Vasile Lascăr’ Câmpina – 774 locuri ocupate din 1340 – 57,7% grad de ocupare; la Şcoala de Agenţi de Poliţie ‘Septimiu Mureşan’ Cluj – 203 locuri ocupate din 300 – 67,6% grad de ocupare; la Şcoala de Pregătire a Agenţilor de Frontieră ‘Avram Iancu’ Oradea – 110 locuri ocupate din 240 – 45,8% grad de ocupare; Începând de miercuri urmează vizita medicală care va reduce în continuare gradul de ocupare al locurilor. Totodată, lipsa de personal din cadrul instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ar trebui să reprezinte o problemă de siguranţă naţională, motiv pentru care ne vom adresa şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)”, a afirmat Oltean.

Mai multe articole despre:
protest politisti donare sange europol sindicate