MENIU

Angajatorii vor trebui să le asigure ochelari salariaților care lucrează la monitor. Decizie a Curți Europene

Angajatorii români ar putea fi obligați să le asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor. Un avocat clujean a reușit să obțină o decizie favorabilă în acest sens, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Este vorba despre o hotărâre preliminară a Curții de Justiție a Uniunii Europene, într-o cauză privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor.

Se referea la un caz în care o instituție publică era obligată la plata contravalorii ochelarilor de vedere pentru un angajat.

Cererea de sesizare a CJUE privind pronunțarea unei hotărâri preliminare a fost formulată în fața Curții de Apel Cluj într-o cauză care avea ca obiect obligarea unei instituții publice la plata sumei reprezentând contravaloarea ochelarilor de vedere pentru angajatul care își desfășoară activitatea în fața unui monitor”, a anunțat avocata Julia Kis, pe pagina de Facebook, potrivit cluj24.ro.

Curtea a confirmat că „aparatele de corecție speciale” includ ochelarii de vedere special prescriși pentru corectarea și prevenirea dificultăților vizuale legate de muncă.

Avocata precizează că angajatorii pot să le furnizeze direct salariaților aparatului respectiv, fie să le deconteze cheltuielile, însă este exclusă varianta unui spor general la salariu lucrătorului.