MENIU

Propunerea legată de antiviralul Favipiravir care ar putea SCHIMBA soarta bolnavilor COVID. Medic: "Va duce la reducerea internărilor"

Pastile - imagine de arhivă

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, propune eliberarea medicamentului antiviral Favipiravir, folosit pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, în farmaciile cu circuit deschis. În opinia medicului primar ATI de la IAȘI, punerea la dispoziţia pacienţilor a acestui medicament, pe bază de reţetă, ar genera o reducere a numărului de bolnavi cu forme medii din spitale.

„Propun ca antiviralul Favipiravir să poată fi eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de medicul specialist, medicul de familie, să fie decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor cu forme medii la domiciliu”, a afirmat Florin Roşu, citat de Agerpres.

Potrivit șefului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, în prezent, în unitatea medicală pe care o conduce sunt internate peste 250 de persoane care suferă de forme medii spre severe de COVID. Astfel, 65 de pacienţi se află în stare critică pe secţiile ATI ale spitalului.

Reamintim că Guvernul a aprobat, pe 5 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea eliberării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare. Medicamentul poate fi eliberat însă doar de farmaciile cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat atunci că medicamentul menţionat are autorizaţie temporară, din India şi nu este pe lista de compensate în România.

În prezent, mai multe spitale din țară trec printr-o criză de medicamente destinate tratării pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. În această situație dramatică se află Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiul Sibiu, Spitalul Municipal din Mediaş şi Spitalul Orăşenesc din Cisnădie. Cele trei unități medicale au anunţat deja DSP că au stocurile de Favipiravir pe terminate.

"Stocurile înţeleg că sunt pe terminate, mai au stocuri pentru una - două zile. (...) Va trebui să trimitem adresă la minister, referitor la Favipiravir, pentru că se pare că medicamentul la noi în ţară, o problemă, care va trebui să o rezolve ministerul pe achiziţie. Şi acest medicament îl mai au spitalele pe o perioadă limitată. (...) Cisnădia, Pneumologia şi Spitalul Mediaş, (...) mă refer la Favipiravir", a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Lucian Blăguţiu, în şedinţa Colegiului Prefectural, citat de Agerpres.

Criza de Favipiravir nu este doar la Sibiu. Cu o situație similară se confruntă și Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc. Ajutorul în acest caz a venit însă de la Guvernul Ungariei, care a trimis unității medicale 1.000 de cutii Favipiravir Meditop, potrivit paginii de Facebook a spitalului.

Mai multe articole despre: