MENIU

Hiperpigmentarea pielii – cauze și remedii. Medic: „Poate afecta orice parte a corpului”

Hiperpigmentarea pielii – cauze și remedii. Medic: „Poate afecta orice parte a corpului”

Hiperpigmentarea pielii este o afecțiune caracterizată prin producția excesivă sau distribuția neuniformă a pigmentului numit melanină și este extrem de neplăcută.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de hiperpigmentare cutanată, cum le tratăm pentru a scăpa de ele, afăm de la medicul Oana Manciu.

Hiperpigmentarea poate afecta orice parte a corpului, inclusiv fața, mâinile, brațele sau picioarele. Cel mai cunoscut tip de hiperpigmentare este melasma. Melasma este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin apariția unor pete întunecate pe față, de obicei pe obraji, frunte, bărbie și deasupra buzelor. Aceasta afectează în special femeile, iar factorii de risc includ expunerea la soare, dezechilibrele hormonale, sarcina și unele medicamente.

Dr. Oana Manciu: „Melasma este o afecțiune cronică a pielii”

Există și alte tipuri de hiperpigmentare, cum ar fi petele solare (cauzate de expunerea excesivă la soare), lentigo (pete mici și închise la culoare), pete postinflamatorii (apărute după inflamații ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema) sau pete cauzate de vârstă (numite și pete senile).

Hiperpigmentarea poate apărea în diferite momente și situații, iar factorii care contribuie la apariția ei pot varia de la persoană la persoană. Iată câteva dintre principalele circumstanțe în care poate să apară hiperpigmentarea:

Melasma: Este una dintre cele mai comune forme de hiperpigmentare și apare în special la femei. Melasma se caracterizează prin pete întunecate pe față, în special pe obraji, frunte și buza superioară. Pete solare: Acestea sunt pete întunecate cauzate de expunerea excesivă la soare, mai exact la radiațiile UVB, cele responsabile de arsurile solare și apariția cancerului de piele. Aceste pete sunt adesea întâlnite pe zonele expuse ale pielii, cum ar fi fața, mâinile și brațele. Pete postinflamatorii: Apar ca urmare a leziunilor, inflamațiilor sau traumatismelor pielii, cum ar fi acnee, arsuri sau răni. Petele postinflamatorii pot fi temporare sau pot persista pe termen lung. Pete cauzate de vârstă: Acestea sunt pete întunecate care apar de obicei pe mâini, față și decolteu odată cu înaintarea în vârstă. Ele sunt adesea rezultatul expunerii cronice la soare de-a lungul vieții (expunerea la soare are efect cumulativ) și a procesului natural de îmbătrânire a pielii.


Citeşte întreaga ştire: Hiperpigmentarea pielii - cauze și remedii. Medic: „Poate afecta orice parte a corpului”

Mai multe articole despre:
hiperpigmentarea piele solutii