MENIU

România 2019 la Iaşi, ediţie incendiară: Cât de realist este scenariul unionist

Dezbatere incendiară în emisiunea "România 2019" transmisă din inima Moldovei, din județul Iași. Cozmin Gușă și invitații săi au analizat subiecte la zi printre care Unirea României cu Republica Moldova. 

Invitaţiii de marcă ai lui Cozmin Guşă au apreciat că, dincolo de abordările festiviste şi superficiale ale subiectului unionist, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. 

"Au lipsit oamenii care trebuiau să facă lucrul acesta. Nu am reuşit sa cristalizam. Nu trebuiau foarte mulţi, dar trebuie să fie la locul potrivit, să işi fi dorit pentru a face o reparaţie, măcar morală, dacă nu şi istorică, în relaţia cu Basarabia. Oportunitati au fost, le am ratat", a afirmat primarul Iaşiului, Mihai Chirică. 

În schimb, deputatul PMP Robert Turcescu susţine că are speranţe, dar acestea nus e leagă de vechile generaţii.  
"Mizez pe oamenii tineri care vor împlini. chiar şi in timpul vietii noastre, sper, această unire, reunire, reîntregire a României. Se va întâmpla. Mizez pe generatia acestor oameni frumoşi, cu multă energie, avânt, vor găsi calea prin care să se întâmple, va fi relative curând."

Ceva mai pesimist a fost realiyatorul emisiunii "Realitatea Româneacă", Octavian Hoandră. "E vina noastră, a României, că nu am făcut niciun efort ca să intrăm acolo, să vorbim cu oamenii aceia. Să clădim încredera în România, în fraţii lor, adică noi. Nu am făcut radiouri în limba română, nu avem industriie româneşti", a afirmat Hoandră.

Din punct de vedere al oamenilor de afaceri, lucrurile sunt şi mai complicate. "Din punct de vedere politic, trebuie să existe voinţă pentru a fi unire, din punct de vedere economic probabil va fi şi mai greu pentru că economia Republicii Moldova se bazează doar pe agricultură. Economia României este deja este deja înstrăinată. Resursele sunt înstrăinate şi, după cum spunea cineva, ce să facem noi cu 2 sărăcii? ", a afirmat antrepenorul ieşean Vasile Lungu.

Cozmin Guşă, realizatorul emisiunii itinerante "România 2019" va continua turneul şi săptămâna viitoare tot în Moldova.

sursă video: Realitatea TV

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă Realitatea Tv romania 2019