MENIU

Narcisismul, o tulburare de personalitate care poate duce uşor la depresie

Narcisismul nu este o tulburare de personalitate care se rezumă la a te oglindi şi la a-ţi admira statura sau îmbrăcămintea, ci poate fi o adevarata pacoste. Din nefericire, pentru ceilalţi.

Este o tulburare psihică în care oamenii îşi exagerează importanţa, au o nevoie profundă de admirație și manifestă o lipsă de empatie pentru alții. Puţini ştiu că în spatele acestei măști de ultraîncredere se află o stima de sine fragilă, vulnerabilă la cea mai mică critică.

Potrivit crcetătorilor de la Clinica Mayo, o tulburare de personalitate narcisica generează probleme în relații, muncă, scoala sau afaceri. Narcisistul poate fi în general nefericit și dezamăgit atunci când nu primeşte favoruri speciale sau admirație. Tulburarea de personalitate narcisica afecteaza mai multi barbati decat femei, si de multe ori incepe in adolescenta sau la maturitatea timpurie. Deși cauza tulburării nu este cunoscută, unii cercetători cred că apare la copii vulnerabili biologic, sau din cauza unor stiluri parentale care accentuează laturile speciale ale micuţului sau care îi critică temerile și eșecurile.

Copilul poate ascunde stima de sine scazuta prin dezvoltarea unui sentiment superficial de perfecțiune și de comportament care arată nevoia de admirație constantă. Aşa se ajunge la vanitare, lăudăroşenie sau preţiozitate. La monopolizarea conversaţilor şi la dispreţul faţă de ceilalţi. Când nu primesc admiraţia pretinsă, narcisiştii pot deveni nerăbdători sau furiosi, sau se vor concentra pe a avea cea mai scumpa masina, club de înot sau vilă. În acelaşi timp, e posibil să aibă sentimente secrete de nesiguranță, rușine, vulnerabilitate și umilire. Ca să le combată, recurg la furie sau dispreț, incercând să diminueze meritele celorlalţi ca să treacă drept superiori.

Mulți experți folosesc criteriile publicate de Asociația Americană de Psihiatrie pentru a diagnostica conditiile mentale al acestui tip de tulburare. Adică un sentiment exagerat de auto-importanță, aşteptarea de a-i fi recunoscute meritele, chiar nejustificate, exagerarea talentelor, fabularea despre succes, putere, strălucire şi frumusețe, convingerea că nu pot fi înţeleşi decât de fiinţe superioare, nevoia de admiraţie constantă, dorinţa de a primi favoruri, profitarea de ceilalţi, incapacitatea sau refuzul de a recunoaşte nevoile lor, invidia şi aroganţa.

Este foarte puţin probabil ca narcisistul să caute tratament. O va face doar dacă va dezvolta simptome de depresie, iar acestea vor apărea din cauza criticilor sau a refuzurilor. Nu se stie ce cauzeaza tulburare de personalitate narcisica. Vestea bună este că ne este imposibil de tratat.

 
Mai multe articole despre:
narcisism fresh refresh