MENIU

Ministrul Educaţiei recunoaște lipsurile din sistem. "E nevoie de coerență și consecvență"

<p>Sorin C&icirc;mpeanu: Repatrierea răniţilor decedaţi &icirc;n străinătate se va face &icirc;n regim de urgenţă</p>
<p>Ministrul Educaţiei vine la Jocuri de Putere</p>

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a răspuns întrebărilor adresate atât de moderatorul Rareș Bogdan, cât și de telespectatorii Realitatea TV. Ministrul va fi prezent la Târgoviște la deschiderea noului an școlar, pe 14 septembrie.

Update. LIVETEXT Trebuie să avem cadre didactice tinere. Părinții mei au fost profesori, mi-am dorit o carieră didactică, dar dacă eram acum student, nu aș fi ales să rămân în educație.

O educație de calitate fără resurse suficiente nu poate fi făcută. E nevoie de coerență și consecvență, ne-ar apropia de un sistem educațional ca în Occident.

Faptul că sunt 30 de elevi în clasă că ne confruntăm cu lipsa de personal, dar și faptul că părinții au anumite preferințe.

Salarii mai mari pentru debutanți

Salariul de 882 este foarte mic. Avem creșteri importante și insist pe ele, sper să ajungem la undeva la 1500/1600 lei net. S-au dat 5 la sută în martie, 5 la sută în septembrie. Sunt convins că vor avea loc creșteri salariale.

 

 Examenul de ocupare a inspectorilor școlari

"Nu susțin politizarea în niciun fel. Am insistat pentru concurs la inspectorate. Din 38 de inspectorate, 21 de candidați au reușit să promoveze. Concursul a decurs cu un bol cu 100 de subiecte. A fost maximă transparență. În aceste condiții din 42 de inspectorate, 21 au promovat. Au fost 17 inspectori școlari în funcție care s-au retras în timpul examenului, deși erau singurii candidați. A fost și a doua sesiune, din care 11 s-au ocupat și alte 10 nu s-au ocupat. Se va organiza și a treia sesiune și până când se vor ocupa locurile.", a spus Cîmpeanu.

Recuperarea banilor după tăierea cu 25 la sută

Prima rectificare semnificativă a fost făcută. Peste 1,96 mld lei pentru plata în avans doar pentru învățământul preuniversitar. Banii trebuie redistribuiți. Cadrele didactice ar trebui să primească banii, ei există. Știu că există întârzieri, În funcție de fiecare Consiliu Local în parte. Banii au fost primiți în unele județe. Sunt primării care nu au disponibil financiar, dar și multe care nu au. Am avut și situații în care au fost primiți, dar au fost redirectionați către anumiți profesori pentru plata integrală.

Manualele școlare cu programe prea încărcate

Mergând în aproape toate județele și am intrat la ore, unele de limba franceză. Întâmplarea face să pot vorbi în limba franceză. Uitându-mă pe evaluările de clasa a 6-a nu mi-au fost la îndemână. Chiar și programele noi sunt mai încărcate decât ar trebui să fie. Eu pot aplica principiul coerenței și consecvenței.

Noua sesiune de Bacalaureat

O să analizăm și cererile după 1 octombrie. La prima sesiune de Bac, am avut cu 17 la sută mai mulți absolvenți și la a doua sesiune și am avut o creștere a promovabilității mai mare după 5 ani. Deși sunt cele mai mari procente nu sunt atât de îmbucurătoare, nu avem o testare a capacității de a ști  să faci ceva.

 

Sportul în școli

"Avem în curs de realizare planurile cadru. În aceste planuri trebuie să se regăsească mai multe ore de sport", a spus ministrul. 

 

Ministrul Cîmpeanu a avut duminică dimineața videoconferință cu inspectorii școlari.

 

 ...............................................................................................................................................................................

 

De la 21.00, la "Jocuri de Putere", în prima parte, invitatul emisiunii este fostul ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica. Împreună cu aceasta, vor dezbate teme precum Învăţământul Interbelic, marile lucrări de infrastructură care au modernizat România şi despre sluţirea Bucureştiului.

Iar de la 22.00 la 24.00, în cadrul emisiunii de astăzi va fi invitat Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Dacă doriţi să le adresaţi întrebările celor doi invitaţi, nu ezitaţi să le scrieţi pe Facebook.com/Rares.I.Bogdan.

Răspunsurile, astă-seară, la "Jocuri de Putere", probabil cea mai liberă emisiune din România, de la Rareş Bogdan şi invitaţii săi, pe Realitatea TV, Realitatea FM şi realitatea.net!