MENIU

GUȘĂ: Nu poți să mai fii Robert Turcescu dacă faci asemenea cacealmale

Consultantul politic Cozmin GUȘĂ a comentat în direct în emisiunea JOCURI DE PUTERE despre cazul Robert Turcescu, după ce jurnalistul a dezvăluit că ar fi locotenent-colonel sub acoperire al Direcţiei de Informaţii a Armatei.

"În ultima vreme, m-am uitat la început cu dispreț apoi cu o anumită înțelegere, dar tot ingrețoșat la evoluția colegilor de la Antena 3, dar oricât de disperați ar fi de probleme pe care le are Dan Voiculescu, de care ei nu sunt responsabili, nu aș fi crezut niciodată despre acesi băieți că pot să alunece atât de jos, iar disprețul meu de la început l-am diminuat pentru că era legat cumva de acei băieți pentru că i-am ajutat încă de la început, i-am înțeles, aveau și ceva talent, dar poate că am făcut o apreciere greșită la început, dar era deja mult prea mult apropo de evoluția din mass-media românească, cu un CNA terfelit de către Putere ca să nu se mai întâmple nimic, cu televiziuni care răspund la comanda patronilor, fără posibilitatea ca oameni talentați, vedetele, comentatorii, analiștii să spună ce ar trebui și nu în funcție de interesele patronale. Ăsta era tabloul.

Cu Robert Turcescu sunt prieten de mult timp și mă uit mirat nu de ieri, ci în ultima vreme, pentru că l-am văzut din timp în timp, mai rar, dar l-am văzut din timp în timp și mi s-a părut că s-a întâmplat ceva cu el.  La început am crezut ca domnul Cristoiu că e vorba de acea osesie a bătăliei interpersonale, aporpo de meciul lui cu Victor Ponta și nu voi spune mai mult decât nu a spus domnul Cristoiu. Numai că treburile s-au încurcat rău de tot și dacă la început părea o chestie banală, între doi oameni din aceeași generație, care la un moment dat  au ajuns amici, greu au ajuns amici, POnta și Turcescu apoi sigur nu a mai fost vorba de așa ceva.


Eu aș spune că ar trebui să privim această situație din mai multe unghiuri. Unghiul referitor la extinsia în mass-media, abordat mai devreme și suntem datori cu toții pentru că eu mai am un prieten comun cu mai mulți dintre noi, respectiv Marius Tucă care s-a retras cu prea mare discreție, dar măcar a făcut-o fără asemnea smuncituri, ca și Robert Turcescu astăzi, dar trebuie să vedem cine este responsabilul din interiorul presei pentru această degringoladă și pentru această exctincție a opiniei și a unui juriu format din oameni care au prestigiu, de diverse vârste la aceeași masă pot sta Ion Cristoiu și Rareș Bogdan.

Al doilea aspect de discutat cel al Serviciilor Secrete care nu știu dacă au făcut ofițeri acoperiți. Pentru că cei care judecă astăzi cazul Turcescu din acel unghi, marea majoritate dintre ei, cei care explicau îi recunosc conform părerilor în urma unor interese logice că sunt agenți de influență ai diverselor servicii, ceea ce face ca judecata lor legată de cazul Turcescu să fie fără valoare de întrebuințare pentru că există un anumit sentiment de culpabilitate, că ceea ce zice Turcescu că ar fi, și eu cred ca maiestrul Cristoiu că nu este,  se suspectează chiar dânșii că sunt. Nu putem să nu discutăm desprea această atitudine schizoidă a Serviciilor sau chiar în interiorul Serviciilor Secrete, legat de Campania Electorală, pentru că este evident că SIE are favoriți și nu mă refer neapărat la anunțata candidatură de mâine a lui Teodor Meleșcanu, care nu știu dacă este un favorit al SIE, ba chiar dimpotrivă, dar aici mă refer la toate presupunerile că parte din cei pe care a vrut Traian Băsescu că îi țintească, mă refer la candidați ar fi aparținut zonei de influență a acestui Serviciu Secret, respectiv SIE.


Trebuie să ne gândim la o anumită atitudine din interiorul serviciilor, pentru că cel mai vehiculat în cercurile de Putere pentru funcția de premier este actualul șef al SRI, George Marior cu propozabilitate eminamente din partea finului său, Victor Ponta, respectiv a PSD-ului, din care Maior a făcut parte ca să nu mai vorbesc de relația lui apopiată cu UNPR, relația chimică, în sensul că a fost o compoziție și o reacție acolo, apropo de relația cu Gabi Oprea, primul naș al lui Victor Ponta.

Al treilea argument, apropo de un Traian Băsescu nesusținut, pentru că Băsescu cu discursul logic pe care l-a făcut și cu promisiunea de deconspirare a ofițerului acoperit dintre cei care candidează astăzi, nu a fost susținut de către nimeni, iar operațiunea lui Turcescu poate să fie interpretată, ca o operațiune de susținere a lui Băsescu, poate să fie și din atitudinea lui Turcescu, dar și din scatoalcele pe care le-a primit nu numai de la postul de la televiziune pentru care lucra.

Legat de comportamentul lui Turcescu, la cum îl cunoaștem și îl cunoastem cu toții, cel de aseară o fi fost o sosie a lui Turcescu, care o să-și da masca jos, așa ca în Misiune Imposibilă, un fel de Tom Cruise și o să descoperim pe altcineva în spatele său. Turcescu nu face asemenea lucruri, le-a făcut aseară înseamnă că nu a fost Turcescu. Cacealmaua este interzisă la asemenea nivel. Nu poți să mai fii Robert Turcescu dacă faci asemenea cacealmale.