MENIU

Fentează birocrația! Robert Negoiță primește și rezolvă sesizări pe Facebook

După ultimele alegeri prezidențiale, politicienii din România au început să acorde o mult mai mare atenție rețelelor sociale. Dintre primari, Robert Negoiță, edilul Sectorului 3, pare că a luat cel mai în serios platforma Facebook. Negoiță nu folosește internetul doar pentru a comunica realizari admnistrative, ci a dezvoltat un sistem prin care preia sesizarile cetățenilor și le accelerează spre rezolvare.

Să fii simpatic pe Facebook, ca politician sau primar, nu e ușor. Robert Negoiță crede că nu e nici măcar imperios necesar. Primarul Sectorului 3 a ajuns la concluzia că mult mai important este să comunici cu oamenii, să identifici problemele lor reale și să le găsești rezolvarea. “Pagina mea oficială are peste 30.000 de fani. Am observat că, din fața computerului, mulți cetățeni își fac curaj și își exprimă doleanțele. E mai simplu decât să faci o sesizare la Primărie, să o înregistrezi și să aștepți să fie rezolvată, nu? Mai ales că, să nu uităm, Sectorul 3 este cel mai mare din București. La început mi-au scris mesaje pe Facebook doar câteva persoane, probabil cu gândul că nimeni nu le va băga în seamă. Când au văzut că primesc răspunsuri, oamenii au început să mă abordeze în număr cât mai mare. Așa mi-a venit ideea să creez un sistem prin care niște tineri entuziaști, voluntari, să se deplaseze în teren, să vadă problemele sesizate de oameni pe Facebook și să le direcționeze urgent către direcțiile abilitate din Primăria Sectorului 3”, ne-a declarat Robert Negoiță. 

Cum iei legătura cu consilierii civici din Sectorul 3

Negoiță a ales șase voluntari care și-au împărțit sectorul pe zone. Apoi, fiecare și-a luat în subordine alți voluntari, pentru a putea “acoperi” eficient toate străzile din zonă. Primăria Sectorului 3 le-a acordat titulatura de “consilieri civici voluntari” și le-a făcut legitimații prin care să se identifice pe teren. Fiecare responsabil de zonă și-a făcut pagină de Facebook, iar sesizările venite pe pagina primarului au început să fie redirecționate către ei. Consilierii civici (linkto: http://www.robertnegoita.ro/category/consilieri-civici ) din Sectorul 3 sunt deja pe străzi de mai bine de trei luni, iar eficiența lor a început să se vadă. “Oamenii nu credeau că putem să le rezolvăm problemele. E normală reticența. Apoi au văzut că lucrurie se mișcă, iar mesajele dinspre cetățeni s-au înmulțit. Am reparat garduri, am retrasat parcări, am înlocuit băncuțe, am asfaltat străduțe, am plantat pomi. Lucruri pe care, dacă oamenii le-ar fi sesizat la Primărie, probabil ar fi avut mult de așteptat ținând cont de numărul limitat de angajați și de importanța altor probleme, mult mai mari. Cetățenii văd însă acum că există rezolvare și pentru lucrurile aparent mărunte, dar care le aduc mai mare satisfacție, pentru că privesc în mod direct zona, cartierul, blocul unde locuiesc”, spune Alina Tomasciuc, unul dintre consilierii civici din Sectorul 3.
Dacă vreți să aflați cine sunt consilierii civici din primăria lui Robert Negoiță și de care dintre ei aparțineți – în funcție de strada pe care locuiți – puteți găsi toate informațiile (și datele de contact) AICI. (linkto: http://www.robertnegoita.ro/category/consilieri-civici )

 

 

Mai multe articole despre:
Facebook Robert Negoiţă