MENIU

De ce companiile de stat nu se listeaza la bursa, in timp ce companiile private da

Listarea companiilor de stat, nou suflu pentru BVB. 

Cele mai bune performanțe ale Bursei de Valori București au fost înregistrate în anii 2013 și 2014. În acea perioadă pe ringul bursier au ajuns să fie cotate acțiunile unor mari companii la care statul deținea pachetul majoritar. În ultimii patru ani, doar companiile private au derulate IPO-uri (oferta publică inițială – n.r.). Interesul major al investitorilor a putut fi observat cu ușurință, iar efervescența a fost una ridicată.

De exemplu, în anul 2013, a avut loc listarea pe piața de capital a două companii importante din sectorul energetic: Romgaz SA și Nuclearelectrica SA. Valoarea ofertei Nuclearelectrica, societatea care operează centrala de la Cernavodă, a fost de 284 milioane de lei, în timp ce Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, a avut parte de o listare duală: Londra și București. Valoarea ofertei Romgaz a fost de aproximativ 1,7 miliarde de lei. În anul menționat, datorită derulării celor două IPO-uri și totodată a unei creșteri economice important, BVB a înregistra o creștere de 31,2%.

În anul următor, performanțele BVB au continuat cu un plus de 14,5%. În 2014, a avut loc cel mai mare IPO derulat la bursa de la București din punct de vedere al valorii, aproximativ 2 miliarde de lei, prin listarea companiei Electrica SA.

Sectorul energetic, vedeta ringului bursier

Statul romaân și-a asumat aducerea pe piața de capital a unui număr mult mai mare de companii la care deține calitatea de acționar majoritar. Până în acest moment, doar companiile din sectorul energetic au reușit să defileze pe ringul bursier. Startul a fost dat de companii strategice economiei – operatorii sistemului național de transport al energiei electrice, respectiv al gazelor naturale. Este vorba de Transelectrica (2006) și Transgaz în 2007. O altă companie așteptată cu interes de investitorii pieței de capital este Hidroelectrica, o companie care în ultimii trei ani a înregistrat profituri record.

În ultimii doi ani și jumătate, doar companii din sectorul privat au derulat IPO-uri. Cele mai importante, din punct de vedere al valorii, sunt: Digi (944 mil. lei), Sphera (285 mil. lei), MedLife (230 mil. lei) și Purcari (186 mil. lei). Purcari Wineries (WINE) este prima companie din Republica Moldova care s-a listat la Bursa de la București, pe segmentul principal. Purcari a fost vedeta anului trecut, tranşa dedicată investitorilor din retail fiind suprasub¬scrisă de peste patru ori.

Listările anunțate pentru 2019

Până în prezent companiile care și-au anunțat intenţia de a apela la piaţa românească de capital ca formă de finanţare în 2019 sunt SafeTech, companie specializată în securitate cibernetică, şi CEDE (Curtea Europeană pentru Despă-gubiri), conform informațiilor transmise de Ziarul Financiar.

SafeTech, companie care activează în domeniul securităţii cibernetice, cu afaceri de 8 milioane de lei în 2017, intenţionează să se listeze la bursa de la Bucureşti pe sistemul alternativ AeRO pentru dezvoltarea businessului.

Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB, susține că societăți importante precum Hidroelectrica, Aeroporturi Otopeni, etc. pot fi valorificate în mod transparent și corect de către investitori prin intermediul Bursei de Valori București. “Nu doar prin listări poate contribui statul român la dezvoltarea bursei, ci și prin emisiuni de obligațiuni și titluri de stat. De asemenea, statul poate contribui semnificativ la încurajarea investitorilor români și derularea de programe și scheme de stimulare a investițiilor prin intermediul pieței de capital”, spune Lucian Anghel.

Experienţa ultimilor ani arată că Bursa de la Bucureşti are tot ceea ce îi trebuie pentru a oferi investitorilor randamente bune, iar companiilor, atât de stat cît și private, o sursă importantă de finanțare.

Despre toate acestea se va discuta la Summitul Internațional “Piața de Capital – Evoluție și perspective”, organizat pe 25 februarie de BVB, în parteneriat cu Medlife.

Pentru detalii accesati link-ul http://www.bvb.ro/AboutUs/MediaCenter/PressItem.aspx?id=4924

Mai multe articole despre:
BVB Bursa de Valori Bucureşti MedLife